Община спасява затънало лечебно заведение

Община спасява затънало лечебно заведение

Близо 119 хил. лв. ще бъдат отпуснати на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй. Средствата са от общинския бюджет. С тях ще се покрият неотложните плащания на здравното заведение. Решението е взето на заседание на местния парламент. Сумата ще бъде преведена по сметката на лечебното заведение едва след изтичането на 7-дневния срок за обжалване. Това съобщи за „Северозапад днес” председателят на общинския съвет в Козлодуй Мая Занева.

След отпускането на финансовия ресурс, който е жизненоважен за спасяването на лечебницата, ръководството й ще бъде задължено ежемесечно да предоставя на общинските съветници информация за финансовите постъпления, разходите, плащанията, включително и за работните заплати на специалистите, за да няма нови изненади. Това поиска съветникът д-р Биляна Стояновска. 

Официалната справка показва, че натрупаните дългове на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, която е 100 % общинска собственост, са за 155 786 лв. По- голяма част от тях са просрочени. Дълговете са основно за вода, ток и медикаменти.

Поводът да се заговори отново за спасяване на здравното заведение в крайдунавската община бе реалната заплаха медицинските специалисти да напуснат, ако не получат поисканото увеличение на заплатите си до минимум 700 лева месечно. За момента това искане е неизпълнимо заради тежктоо финансово състояние на болницата.

Припомняме, че съдействие за оздравяване на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ обеща и здравният министър Кирил Ананиев.
2019-02-26 14:18:01