10-годишно дете стана кмет на Козлодуй

10-годишно дете стана кмет на Козлодуй

Малчуганите от СУ „Христо Ботев” в Козлодуй бяха за няколко часа лекари, медицински сестри, учители, библиотекари, счетоводители, служители на банки и общинска администрация, работници в магазин и сладкарница, научни работници в музей, пожарникари, полицаи. Работата на разнообразни институции беше представена в рамките на училищната инициатива „Ние и градът”. Основни изпълнители на дейностите бяха деца в 1-4 клас и техните учители. В рамките на събитието в училището имаше работеща полиция, пожарна, болница, магазин, сладкарница, банка, училище, община, музей.

Цветните класни стаи се бяха превърнали в реални институции, а по коридора, който беше прекръстен на улица „Христо Ботев” имаше декорация – дървета и табели. Инициативата се провежда за първа година в Гимназията и за целта всеки един от класовете, който представляваше дадено учреждение беше посетил на място институцията и се беше запознал с основните дейности.

Малкия град си имаше кмет - десетгодишната Кристина, която заедно с кмета на община Козлодуй г-жа Маринела Николова преряза лентата преди началото на събитието. В „общината” децата запознаха кмета и зам. кмета инж. Весела Вълкова с техните идеи за 1-ви юни и представиха своята визия за обновяване на училищния двор.  

В „училището” се представиха правилата на четвъртокласниците, гостите видяха библиотеката, запознаха се с педагогическия съветник и счетоводителите. В „музея” присъстващите чуха научните работници, които вълнуващо представиха своите разработки. Имаше сладкарница и магазин, от където посетителите можеха да „пазаруват” със специално създадени за случая банкноти, а в „банката” пък можеше да изтеглиш кредит. ПТП с пешеходец се случи в малкия град и „полицията” веднага реагира на място, като сигналът беше подаден на телефон 112. „Пожарната” пък беше подготвила презентация на тема реакция при бедствия.

Много приятно съм изненадана от това, което видях и чух от децата. Радвам се, че учителите, директора и учениците на СУ „Христо Ботев” са подготвили толкова интересно събитие и са обхванали почти всички институции в нашия град”, каза Маринела Николова. Стотици родители и гости посетиха Гимназията в рамките на инициативата „Ние и градът”.

 
2019-02-25 13:45:48