146 години от гибелта на Васил Левски

146 години от гибелта на Васил Левски

Почит пред саможертвата на единствения и недостижим Апостол на българската свобода бе отдадена от ученици, граждани и общественици на Мездра. На 19 февруари е „убит Левски, но не може да бъде убит духът на свободата“, заяви кметът на общината инж. Генади Събков и произнесе слово за личността и делото на Васил Левски. „Как ли се е чувствал революционерът, поведен към съд и гибел, ясно съзнаващ, че ще бъде принесен в жертва за народа си върху кървавия олтар на Отечеството?

Всеизвестно е изречението от тефтерчето на Левски: Народе????. Учените и до днес се опитват да разтълкуват този вопъл, тази почуда на големия ни революционер, изразени само с 6 букви и 4 въпросителни знака…

На днешния ден ние си спомняме за трагичната съдба на героя, изразяваме своята почит, прекланяме се пред светлия му образ и още по-ясно осъзнаваме неговата недостижимост. Припомняме си снежната му Голгота и разбираме защо народът го поставя редом със светците на националния ни иконостас – за да бъде вечна паметта му и безсмъртни заветите му!“ Ученици от III а клас на ОУ „Христо Ботев“ – Мездра, с класен ръководител Клавдия Добрева, изпълниха поетично композиция в памет на героя. Четвъртокласници от същото училище с класен ръководител Лилия Христова, рецитираха стихове за Апостола.

В програма на възпоменанието бе включена и вокална група „Детски свят“, с ръководител Анета Петкова с песните „Ясен Месец“ и „Песен за Апостола“.

С падане на колене и минута мълчание присъстващите преклониха глави пред подвига на героя, отдавайки почит на достойния син на България Васил Левски. Пред паметника бяха поднесени цветя от граждани на Мездра и венци от името на Община Мездра, Общински съвет – Мездра, Общински съвет на БСП, ПП Атака, НФСБ, ученици от ПГ по МСС и малчугани от ДГ „ Мир“

Тази вечер на 150 прозореца в Мездра ще бъде запалена по една свещичка за Левски. Толкова е броят на членовете на Национално движение русофили в града, решили по този начин да почетат паметта на Апостола.
2019-02-19 21:11:37