Хубавите традиции на Зарезан оживяха в лозята на Руска бела

Хубавите традиции на Зарезан оживяха в лозята на Руска бела

Слънчевият 16 февруари събра стотици жители на Руска бела на Зарезан. Отрано местността Горуняка бе огласяна от мощната свирня на сборна духова музика. За втора поредна година празникът на свети Трифон се чества на поляната сред новото лозе с прекрасна гледа към склоновете на Врачанския Балкан и връх Околчица. На нея се разполагаха три поколения рускобелчани, повечето от които носеха в торбичките вино, ракия и местни деликатеси, а малцина- ножици.

Началото на празника постави кметският наместник Камелия Кардашева, която поздрави всички присъстващи. Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Дилян, който поръси с осветена вода всички присъстващи. Той отправи молитва към Господ да пази лозето от гадове и бедствия и да даде хубава реколта.

Традицията пръв да зареже се падна на младия агроном Венелин Леков, който стопанисва масива от над 100 декара край Руска Бела. Макар да не е от селото, сърцатият предприемач вярва в потенциала на земята ни да ражда прекрасно грозде. Той отпи от бъклицата с руйно червено вино и направи лозов венец на малката си дъщеря Мелита, за да го наследи в обичта към земеделието.

Богата празнична програма бяха подготвили талантливите самодейци от читалище „Подем 1928“ със секретар Силвия Митева. Песни, посветени на виното, любовта и веселието изпяха от женска битова група „Росна китка“ с ръководител Милчо Романски. Сред тях „на сцената“ сред лозето се качиха от Мъжка певческа група „Калето“ в Мездра.

С аплодисменти бяха посрещнати малките театрали от местното читалище, който представиха оригинална възстановка на празника Зарезан. Руслан и Янис Янакиеви, Дилян Ангелов, Цветомира Попова и Цветан Костов пресъздадоха автентичния обичай с наричания „Колко капки вино по тази лоза, толкова бъчви в избата. Колко зърна в този хляб- толкова зърна в чувалите с грозде. Колко е сочна тази кокошка, толкова сочно да е гроздето и колкото е сладък медът-толкова сладко да е гроздето“. Накрая младите самодейци коленичиха пред стопанина Венелин Леков, който отпи от бъкела с вино и след това му поляха да измие ръцете си с него, за да се лее вино цялата година.

След това младите моми от селото се хванаха на кръшно хоро под майсторската свирня на музикантите. Много наздравици се вдигнаха със сладкия Траминер и мощното Каберне на семейство Лекови, както и с вината на всички рускобелчани, които не ги бяха изпили на Зарезан.

Много усмивки и червени бузи нарисува виното на всички участвали в хубавото събитие. Стопанинът на лозето Венелин Леков разкри пред нас, че вече е подал проект за подмяна на част от лозето с нови сортове- Тамянка и Мерло и в бъдещите му планове е направата на малка изба в Руска бела. Пожелаваме му успех и вярваме, че Трифон Зарезан ще събира все повече хора тук, а децата ще усетят силата на българската земя и ще останат да живеят в България.      


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7


2019-02-20 09:11:59