С античен ритуал отбелязаха Трифон Зарезан в Калето

С античен ритуал отбелязаха Трифон Зарезан в Калето

Дионсиевите празници – апотеоз на плодородието, земеделието, музиката и поезията се проведоха в АК „Калето”. Празникът бе открит от градоначалника Генади Събков, който призова присъстващите да се забавляват.

„Тук сме не само да отдадем почит на древния бог Дионис, но преди всичко да покажем, че можем да се забавляваме, да се вълнуваме от това, което се случва в нашия град, в нашата общност и да бъдем добронамерени един към друг, да бъдем усмихнати. Днес освен празник на виното е и празник на човечността, на театралността.“, заяви кметът.

Инж. Събков връчи Грамота на ученици от ПГ „Алеко Константинов“ – Мездра, които се присъединяват към клуб „Приятели на АК „Калето“. Ученици от професионалната гимназия изненадаха приятно присъстващите с изпълнения на откъси от орфически химни в превод от старогръцки език. Младите актьори от театър „ТЕМП“ към Младежки дом – Враца представиха артистична възстановка на античен ритуал „Старият жрец Дионис и виното“ с използване на сребърни реплики от тракийски съкровища и дегустация на вино. Археологът Георги Ганецовски – директор на Регионален исторически музей – Враца разказа древната легенда, пресъздадена от ритуала. Честването продължи с текстови прочит на български народни песни, посветени на народния празник Трифон Зарезан, на лозата и виното, изпълнени от ученици от ПГ „Алеко Константинов“.

Традиционният празник завърши с изпълнения на Представителен танцов ансамбъл „Мездра“ и огнен танц, изпълнен от възпитаниците на Младежки дом – Враца.
2019-02-14 14:22:23