Отпразнуваха 49-ата годишнина от обявяването на Мизия за град

Отпразнуваха 49-ата годишнина от обявяването на Мизия за град

Граждани и гости събра в големия салон на читалище „Просвета- 1915 г” на 16 февруари 49 - та годишнина от обявяването на Мизия за град.

В тържественото си слово кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски отбеляза: „Днес ние отново засвидетелстваме нашата почит към делото на предците ни, към съграденото от тях, към историята и традициите, и преосмисляме нашият дълг към каузата да работим за просперитета на родното ни място.

През кратката си 49-годишна история като град запазихме будният и съзидателен дух на нашите предшественици, извървяхме пътя на съзиданието и всяка година добавяме по нещо ново.” Той сподели постигнатото през последните години и предстоящите обекти и придобивки, заложени за изпълнение през 2019 г. в Инвестиционната програма на Общината.

Д-р Крушовенски се обърна към жителите на Мизия с думите: „Уважаеми съграждани, днес на празника искам да благодаря на всички, които обичат Мизия и допринасят за нейното развитие и просперитет, които подкрепят нашите идеи за развитие на града и общината.

Уверявам ви, че въпреки трудностите, нашите усилия са насочени единствено към това- да рещаваме проблемите и да работим за интересите на мизийци. Дългът ни е да запазим наследството, да множим направеното в днешно време и да предадем на поколенията след нас духа и традициите на нашия град.”

По традиция на 13 февруари Община Мизия отдава заслужено признание на хора, чийто труд и дела са  били в името на доброто. Тази година с почетен плакетна град Мизия и грамота бяха удостоени Станислав Пенчев н-к на РУ „Полиция” Оряхово, гл. инспектор Пламен Цветков, н-к на РС „ПБЗН” Оряхово  и Иван Венков, н-к на Гранична полиция Козлодуй, за неоценимата институционална и лична подкрепа по време на наводненията от 02.08.2014 и 10.07.2018 г.

За доказан професионализъм и всеотдайност, за 50-години посветени на най-благородната мисия- раждането на новия живот с почетен плакет и огромен букет от бели рози и лилиуми беше удостоени акушерката Йонка Перцанска.

Най-добрите малки художници от ДГ „Незабравка” и ОУ „Ц. Церковски”, класирали се на първите три места в три възрастови групи, в обявения от ЦПРЛ конкурс за рисунка на тема „Мизия през моя поглед” бяха наградени с грамоти и предметни награди от кмета на Общината.

В концерта по случай празника на града участваха с рецитал, песни и изпълнение на акордеон учениците от ОУ „Цанко Церковски”, Вокалната група на пенсионерски клуб „Северно сияние”, Дамската вокална група при читалище „Просвета- 1915 г.” и прекрасните малки танцьори на Николай Нековски от ДГ „Незабравка”, които дори играха и на песента на народния певец Николай Учкунов „Македонско девойче” и си спечелиха възторжените аплодисменти на публиката. 

Празникът продължи с чудесните изпълнения на  народния певец и завърши с пищна заря на централния площад.

 

Галина ЙОЛКОВА


сн.1


2019-02-14 13:09:07