Новото лице на Винарна Типченица: Бутикови вина в малки серии

   Новото лице на Винарна Типченица: Бутикови вина в малки серии

През 2019 г. Винарна Типченица ще покаже новото си лице на българския винен пазар. Амбициозният екип, начело с инж. Надя Минева – изпълнителен директор и главен технолог, подкрепен от собственика Велин Джиджев, е подготвил голяма изненада за ценителите на качественото българско вино. „Нашата нова философия е да предлагаме широка гама от хубави вина в бутикови серии. В знак на приемственост продължаваме серията „VRATITZA“. В нея ще се предлагат традиционните български сортове, които фирмата отглежда. Това са Врачански мискет, Шардоне, Рубин и Каберне совиньон.

Новите технологични възможности ще позволят на избата да предложи голямо разнообразие от вина в къси серии. Сред белите сортове са заложени Шардоне, Димят, Юни блан, Ризлинг, както и модерните напоследък Семийон и Коломбар, чисто сортови или във вид на купажи според преценката на инж. Надя Минева. Два вида розе и два вида червени вина – от сортовете Каберне совиньон и Мерло, ще предложим през пролетта, добавя също изпълнителната директорка. Тя е инженер-биотехнолог от ХТМУ-София със специалност Винарство, като нейн преподавател е проф. Кирил Фърцов. През последните 10 години е изминала целия професионален път от лозарски работник през технолог до директор на голяма българска изба. Била е на практика в Монпелие, Франция. През февруари 2018 г. поема ръководството на Винарна Типченица, като не се отказва и от научната работа – в момента пише докторантура в сферата на полимерите.

„Приех поканата на собственика и когато за първи път дойдох в Типченица, се влюбих в нашите лозя сред красивите хълмове с вдъхновяващи гледки. Аз живея в София и природата тук ме плени и ме зарежда с енергия и до днес. Чувството за красота и спокойствие, силната  енергия на балкана се предава и на нашите гости и се надяваме това послание да носят и новите ни вина“, споделя Надя Минева.  Младият и амбициозен екип на избата от собственици, агрономи, лаборанти и технолози е твърдо решен да нареди Винарна Типченица сред най-добрите бутикови изби в страната. Скоро се очаква и откриването на специализиран магазин в София. Там всеки ще има възможността да намери любимото си вино и да си го налее сам в бутилка, която е за многократна употреба. Амбицирани сме да пазим красотата на природата и затова е важно за нас да не се генерират отпадъци от пластмаса или стъкло.“


сн.1
сн.2


2019-02-14 08:47:15