Ритуали от Древността възражда Мездра

Ритуали от Древността възражда Мездра Древни ритуали за измолване на благодат и берекет от Бога на виното ще пресъздават в сряда (13 февруари) от 17.30 ч. в археологически комплекс "Калето" край Мездра. В програмата ще се включат ученици от Професионална гимназия “Алеко Константинов” и актьори от Театрална група “Темп” към Младежкия дом във Враца. Възстановката на ритуала е част от традиционните Дионисиеви празници, които се организират в "Калето" в навечерието на Трифон Зарезан.

Дионис е древногръцки бог, божество на умиращата и възраждаща се природа, на виното, лозарството и веселието. Култът към него се заражда в древността и се утвърждава през VII век пр. н. е. Богът е почитан  през Античността в Тракия  под името Загрей, във Фригия е бил известен като Сабазий, в Древния Рим - Бакхус. Празниците /познати като Дионисови мистерии/, посветени на Дионис в Гърция се наричат дионисии, в Рим – вакханалии, в Тракия – розалии. 
Култът към бога на виното и мистериите, свързани с него, са се запазили и след края на езическия период и се проявяват и до днес в народните празненства на Балканите, свързани с лозарството. За траките Дионис е най-почитаният бог - бог на плодородието, земеделието, но и на музиката и драматическата поезия. 

    2019-02-11 13:51:51