Община Козлодуй с подкрепа към недоволните медици

Община Козлодуй с подкрепа към недоволните медици

Днес в Община Козлодуй се проведе работна среща между представители на медицинските сестри от общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски”, кмета на община Козлодуй Маринела Николова, председателя на ОбС Мая Занева, управителя на болницата д-р Олга Николова, председателя на комисията по здравеопазване към ОбС – д-р Боряна Добрева, главната медицинска сестра Господинка Йорданова. На срещата бяха поканени и присъстваха директорът на РЗОК Враца – Светлозар Симеонов и директорът на РЗИ Враца – д-р Орлин Димитров. Основната тема на разговора беше възможността да се дофинансират дейностите на болницата, така че да се повишат началните месечни заплати на медицинските специалисти.

„Разбираме вашите притеснения и ви подкрепяме напълно в исканията ви, те са справедливи, но ще продължим, както и досега, да осигуряваме поддръжка на материалната база и закупуване на медицинска техника. Но все пак възможностите на Общината са ограничени”, каза Мая Занева – председател на ОбС.

„Това, което е задължение на общината, го изпълняваме. За три години сме инвестирали 236 000 лева. През 2016-та - 35 800 за графичен рентгенов апарат, 2017-та – 72 294 – за закупуване на скопичен рентгенов апарат, 8 000 лева - за помещение за апарата. През същата година съдействахме и за финансиране от страна на АЕЦ със 79 986 лева за закупуване на мамограф. Последната година инвестирахме 95 500 лева за ремонт на покрива и изграждане на компютърна мрежа. Отделно приключва трансграничен проект за 697 600 90 евро, с чиито средства реконструирахме вътрешно отделение и е закупено медицинско оборудване. Ако се наложи, ще предложа на извънредно заседание на ОбС определена сума като допълнителна парична вноска за МБАЛ „Св. Иван Рилски” за покриване на просрочени задължения, съгласно Наредба 8 на ОбС”, каза в заключение кмета на общината Маринела Николова.

Идната седмица разговорите продължават в посока намиране на решение и изход от създадената ситуация. 

 

снимка: BTV
2019-01-31 19:07:24