Бюджет с големи инвестиции приеха в Козлодуй

Бюджет с големи инвестиции приеха в Козлодуй

Един милион лева се предвижда да влязат в местната хазна на Козлодуй. Очаква се те да дойдат от продажба на общински имоти, към които има заявен инвеститорски интерес. Това стана ясно по време на бюджетната сесия в атомната столица.

„Бюджетът за годината е балансиран и отговаря на приоритетите ни – подобряване на инфраструктурата, модернизиране базите на детските градини и повишаване стандарта на живот”, обяви кметът Маринела Николова. На заседанието с 12 гласа „за” бе приета финансовата рамка за 2019 година в общината. План-сметката е в общ размер от 26,5 млн. лв.  
На сесията стана ясно, че през миналата година Община Козлодуй е изплатила всички задължения, произтичащи от наложени финансови корекции в периода 2007-2013 г. Има и нови дългове в размер на 607 000 лв. по договора за изграждане на стадиона в Козлодуй, за които има сключено споразумение за погасяванет.
Капиталовата програма на общината е в размер на 7,1 млн. лв. Реконструкцията на стария пазар, асфалтиране на улица „Хаджи Димитър”, реконструкция на дворните пространства на ДГ „Мир” и ДГ „Радост” и гробището в Гложене са проектите, които през годината ще бъдат довършени. Новите, по които ще се работи, са за възстановяване на читалището в Гложене, пълна реконструкция на централна градска част, изграждане на паркинг до ДГ „Звънче”, ремонт и изграждане на улична мрежа в ЖК 3 – ЮГ, реконструкция на улица „Дондуков”, изграждане на кръгово кръстовище, изграждане на приют за кучета, вътрешен ремонт на СМК – 1-ви етаж. 
За подобряване на пътната инфраструктура са предвидени 300 000 лева. През годината ще стартира и ремонтът на основната пътна артерия в Козлодуй – улица „Христо Ботев” и „Радецки”. Ще бъдат изцяло асфалтирани отсечките от МЦ „Дарис” до Ботев парк в участъците, които не са рехабилитирани по фонд „РАО”. Ще бъдат обновени участъци по улиците „София”, „9-ти май”, „Васил Коларов”, улицата източно от СУ „Христо Ботев” и др. 
През годината ще се монтират и 800 осветителни тела във всички населени места. Ще се довърши проектирането на спортно игрище тип „балон“, физкултурен салон на СУ „Св. св. Кирил и Методий” и център за настаняване от семеен тип в село Бутан. 
За седемте детски градини са отделени 47 000 лева, с които ще се закупят стерилизатори, електрически печки, климатици, според нуждите на всяка градина.  Предвидено е закупуването на три нови сметоизвозващи машини, микробус, електромобил, фадрома. 18 нови подземни контейнери ще бъдат закупени и монтирани през годината. Общината въведе тази практика, която срещна голямо обществено одобрение, през 2018-та година.
Кметствата ще разполагат с 1 367 268 лв. За финансиране на читалищата са предвидени 83 314 лева, за подпомагане работата на спортни клубове – 100 000 лева, а за пенсионерските - 15 000. Продължава финансирането на студенти с по една минимална заплата на месец в периода на обучение. За целта в бюджета са заделени 11 760 лева. Програма Ботеви дни ще бъде финансирана с 52 300 лева, културният календар - със 130 850 лева, спортният - с 50 200 лева, екологичният - с 18 515 лева, а младежките дейности ще се обезпечат с 47 660 лева. 
Семейства ще получават еднократно финансиране от 600 лева при раждане на дете. За целта родителите трябва да са над 18-годишни, да имат средно образование, да са платили дължимите данъци и такси към общината и да отговарят на условията за уседналост в община Козлодуй. За първа година ще се подпомагат и семейства с репродуктивни проблеми. Сумата, която е предвидена, е 20 000 лева, а двойките могат да кандидатстват за двата вида подпомагане, съгласно приети от ОбС правилници /налични в сайта на администрацията/.
2019-01-30 16:18:48