Ученици отбелязаха Бабинден

Ученици отбелязаха Бабинден

Нов, хумористичен прочит на традицията за Бабинден представиха ученици от ПГ „Алеко Константинов“ в Мездра по време на тържеството за отбелязване на празника в АК „Калето“. Саркастичният диалог между снаха и свекърва развесели присъстващите, някои от които вече са били и в двете роли в живота. Учениците бяха подготвили възстановката с автентични за времето си предмети – синия, менче, трикраки столчета и хубави носии.

Организатори на събитието са Община Мездра, АК „Калето“, а идеята е на II б клас от ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Христинка Иванова. Цялостната програма е част от инициативата „Български народни традиции и занаяти“ за възраждане на родовата памет. Извънкласната работа, прераснала в съвместен проект „Приятели на АК „Калето““, включва различни практики от традициите и бита на българите и ще има ежемесечни изяви. 

Кметът инж. Генади Събков похвали децата за интереса им към традициите им връчи грамота като учредители на проекта.

Малките ученици бяха подготвили стихчета, посветени на бабата, а момичетата носеха кукли, които после повиваха като бебета.

Краеведът Милка Пухалска разказа за традицията на Бабинден и поясни символиката на белите пелени и повоя. Тя показа на малките люлката /цедило/, в която майките са носели бебетата.

Главният експерт „Култура и художествена галерия“ в Общината Светла Дамяновска разказа за багрянородните деца, „родени в пурпур“ през управлението на баща си, което по рождение им дава законни права на престолонаследници. Те са повивани в атлазена червена пелена.

Учениците от ПГ „Алеко Константинов“ показаха, че освен добри актьори са и добри кулинари. Те бяха подготвили празнична трапеза от печено пиле, питка, сладка и солена баница, защото празник без софра, наздравица и вито хоро, не е празник.
2019-01-22 11:38:11