Рекорден бюджет без инвестиционна програма бистриха в Мездра

Рекорден бюджет без инвестиционна програма бистриха в Мездра

Проектът за бюджет на Община Мездра за 2019 година в размер на 16 072 384 лв., (най-големият в последните 30 години) беше обсъден публично днес. Предложението на общинската администрация беше представено от кмета инж. Генади Събков и предизвика огромен интерес. В голямата зала в Мездра нямаше свободни места, но липсваха повече от дузина общински съветници, начело с председателя им.

Финансовата рамка от над 16 милиона лева се допълва от 11 461 000 лева, които ще влязат в общинска хазна от проекти по оперативните програми на ЕС.

„Това е огромен успех за всички нас, но е честно да признаем, че сме изправени пред сериозни предизвикателства“, каза в представянето кметът на общината инж. Генади Събков. Въпреки че последните 3 години от мандат 2015-2019 са минали под знака на изплащане на над 6,5 милиона лева стари задължения, са увеличени средствата за читалищна дейност, спорт, култура, здравеопазване, социални дейности и ОП „Чистота“.

Основен приоритет остава образованието с предвидени 7 519 214 лв.

Кметът заяви, че очаква голяма помощ от страна на гражданите на общината, като ги призова да бъдат коректни при заплащане на своите задължения „за да акумулираме максимален обем на собствени средства“. Общината е коректна към населението – затова няма да има увеличаване на данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данъка върху превозните средства.

„Вярвам, че с общи усилия ще съумеем да балансираме бюджета“, коментира още инж. Събков.

За делегираните от държавата дейности са предвидени 10 074 385 лв. За местни дейности – 5 855 610 лв, а за дофинансиране на държавни дейности – 142 389 лв.
„Бюджет 2019 беше предопределен от нежеланието на 11 общински съветници да одобрят предложението за получаване на банков кредит за погасяване на безлихвен заем от Министерство на финансите“, сподели инж. Събков. Той допълни, че с този акт е била прескочена „една граница на морал, на приличие, на отговорност пред гражданите“.
„Питайте тези съветници защо „умножиха“ по нула амбициозната ни Инвестиционна програма“, каза пред хората кметът на Мездра. Общинската администрация изпълнява волята на общинския съвет, който в края на миналата година взе въпросното решение, припомни още инж. Събков.

„Бюджетът е насочен изцяло към хората“, обобщи кметът.

Генади Събков призова кметовете да се активизират в усилията си за привличане на допълнителни средства и инвеститори, въпреки че няма много атрактивни обекти общинска собственост.

Какви конкретни услуги и дейности са предвидени за хората от населените места в Искърското дефиле? Такъв въпрос зададе гражданин, дошъл на обсъждането.

„Около 20 количествено–стойностни сметки за инвестиции в инфрастурктурни обекти са подготвени за селата от Дефилето за 2019 г. През миналата година, което е имало като възможност, е реализирано – изградена спортна площадка в СУ „Климент Охридски“ в Зверино, което е средищно и защитено училище с модерна база, направени са улици и площади“, каза кметът.

Събков посъветва хората от селата в Искърското дефиле да зададат въпроса си към тримата общински съветици от района, които не са гласували заема и оставят бюджет 2019 без средства по инвестиционната програма.

Наталия Христова, един от четиримата присъствали общински съветници на публичното обсъждане на бюджета, изрази опасения, че негласувалите вземането на заема ще бойкотират и Бюджет 2019. Кметът подчерта, че законът предвижда общината да работи с 1/12 от миналогодишните разходи до приемането на бюджета за настоящата година, като за това време общинските съветници ще останат без възнагражденията си, според законът.

Директор дирекция „Финанси, икономика и проекти“ Цеца Костова призова за отговорност и екипност, които са същността на бюджета. Ако тези компоненти ги има в работата в публичния сектор, то „предизвикателството Бюджет 2019“ е преодолимо.
2019-01-17 14:54:39