Козлодуй отново праща деца на космически лагер

Козлодуй отново праща деца на космически лагер

За втора година Община Козлодуй и центъра за творческо обучение в София награждават ученици със стипендии за космически лагер. Двама щастливци ще заминат за Турция за 6-дневен престой с поети разноски. Всяка от стипендиите е на стойност  1250 долара. За тях могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години, които живеят в община Козлодуй и владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на него. Стипендиантите ще се определят след участие в конкурс за авторско есе или видео есе на една от следните теми: „Промени ли NASA света за 60 години?“, „Екзопланетите - Нови светове“, „Изненада! Аз съм извънземно!“.  

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи, а на видео есето 5 минути. Могат да бъдат на български или английски език. Крайният срок за подаване на материалите онлайн е 7 февруари 2019 г. Двамата стипендианти ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят.

Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на на Space Camp Turkey. в България http://spacecamp.cct.bg или директно през този линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQvk0MIpNBLlWSEZPxY22PYNjHTr69QcAgzR2D4hIOr6KNlg/viewform.

Миналата година 8 деца от община Козлодуй участваха в учебно-тренировъчния лагер в турския град Измир. Две пълни стипендии бяха предоставени от Община Козлодуй и Център за творческо обучени, а останалите бяха дарение от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в следните области: астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията включват: работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждане на растения в безпочвена среда и други.
2019-01-10 14:09:44