19-годишен "спаси" кръста в Мездра

19-годишен

19-годишният Михаил Мостров „спаси“ Богоявленския кръст от ледените води на река Искър на Йордановден. Той участва в ритуала за първа година. Освен него, още 7 смелчаци скочиха във водите, за да участват в ритуала по „спасяване“ на кръста. 

Отбелязването на празника в Мездра започна с тържествена света литургия и водосвет, отслужени от енорийския свещеник отец Данаил Цинцарски. След освещаването в мездренския храм „Св. Георги Победоносец“, миряните се отправиха към моста над река Искър, в близост до Археологически комплекс „Калето“, където традиционно се извършва ритуала по „спасяване“ на Богоявленския кръст. Там ги чакаха стотици жители и гости на Мездра. 

Кратка музикална програма, представена от мъжка вокална група “Калето” приветства дошлите да почетат традицията.   

След хвърлянето на Богоявленския кръст смелчаците на възраст от 19  до 54 години скочиха в ледените води на р. Искър.  

Кметът на Община Мездра бе първият, поздравил победителя, като пожела на всички, престрашили се да влязат в ледените води да са здрави, с много късмет и винаги щастливи. 

От църковното настоятелство на мездренската църква дариха победителя с парична награда от100 лева.   

На Йордановден  в община Мездра имен ден празнуваха 138 мъже, носещи името Йордан и 110 жени, кръстени Йорданка. Най-възрастният Йордан Цветков е роден през 1928 година и живее в с. Руска Бела. Най-младият, който е от с. Зверино, е навършил 1 годинка на 17 декември. 

На Богоявление своят имен ден празнуват още Богдан, Бистра, Боян, Божидар, Богомил, Данка, Божана и техните производни. 

 
2019-01-07 09:44:13