Отбелязват тържествено Йордановден

Отбелязват тържествено Йордановден

С тържествена церемония в Козлодуй ще се отбележи християнският празник Богоявление /Йордановден/. Старт ще бъде даден на 6 януари в 8 часа в храм-паметника „Света Троица” в града, където ще се отбележи църковна служба и водосвет. В 10.15 ч. от църквата под звуците на духов оркестър до бюст паметника на Христо Ботев, разположен на централния площад ще се осъществи литийно шествие. Ще бъдат поднесени венци и цветя по случай годишнината от рождението на великия български поет и революционер.

Отбелязването на Йордановден ще продължи в Ботев парк. В 11:00 часа от паркинга пред СУ „Св. св. Кирил и Методий” ще има превоз, осигурен от Община Козлодуй. От брега на река Дунав ще се извърши ритуалното хвърляне на кръста. Желаещите да се включат ще трябва да представят лична карта и на място да попълнят декларация-съгласие за участие, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Според народните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.
2019-01-02 14:51:58