Правителството отпусна 3.6 милиона на Община Козлодуй

Правителството отпусна 3.6 милиона на Община Козлодуй

Един милион лева за реконструкция на гложенското читалище и 2.6 млн. лева за цялостно обновяване на централна градска част са гласувани на заседание на Министерски съвет на 19 декември. Информацията получи току-що кметът на Община Козлодуй Маринела Николова.

„През август изгоря читалището в Гложене. Бяха унищожени покривът, салонът, целият инвентар – носии, музикални инструменти, библиотека с 15 000 тома книги, компютърна техника. Това беше голяма болка за нас и всички жители на селото. Със сумата от 1 019 525 лева ще успеем да реставрираме изцяло читалището през 2019-та година и да отбележим достойно 120 годишния му юбилей. Останалата част от целевите средства са за цялостна реконструкция на централна градска част /ЦГЧ/ в Козлодуй. Започваме работа буквално от днес, за да успеем следващата година да реализираме проекта”., заяви Маринела Николова.

Според архитектурния проект на ЦГЧ се предвижда реновиране на осветителната инсталация, полагане на 8 700 квадратни метра пешеходна настилка, 250 метра бордюри, 1 350 метра градински бордюри, изграждане на поливна система, подмяна на кошчета, пейки, нови подобрения на градската среда и др. дейности.

„Тротоарите от СУ „Св. св. Кирил и Методий” до читалището ще бъдат изцяло подновени. Ще успеем да подменим и целия тротоар източно от училището, който е доста компрометиран. Централна градска част не е реновирана от 1986 година и се радвам, че и Козлодуй ще доживее да изглежда като модерен европейски град. Благодарна съм на Правителството, че се оценяват усилията на общинското ръководство да работи в полза на жителите на община Козлодуй. Истината е, че от ноември 2015-та година до момента сме получили 6 млн. лева целеви средства. Приключваме 2018-та година успешно. Въпреки че беше много трудна година, аз съм удовлетворена от крайния резултат. И нека гражданите да знаят, че за три години са изплатени стари дългове над 1.6 млн. лева и дължим още 600 000 лева за наследени проблеми от предходната местна власт. Ще успеем и тях да изплатим, но е добре да се знае с какви проблеми се сблъскваме ежедневно. Все още имаме много недоброжелатели, но нека да са живи и здрави”, каза още кметът на община Козлодуй.

Подкрепата на правителството е от първостепенна важност за развитието на община Козлодуй и за създаването на по-добри условия за живот на жителите на населените места. Тя е доказателство за това, че ръководството на община Козлодуй върви по верния път към стабилизиране и изграждане на европейски облик на общината, запазвайки местната идентичност. Благодаря от името на жителите на Община Козлодуй”, каза в заключение Маринела Николова.
2018-12-19 14:18:36