Села чакат министър заради криза с тока

Села чакат министър заради криза с тока

Жители на 8 села готвят блокаж на пътища заради аварии 

 

Врачанските села по Искърското дефиле готвят бунт заради проблеми с електрозахранването. Според кметовете на населените места авариите са твърде чести и продължителни, особено в есенно-зимния период. След многократни разговори с електроразпределителното дружество и аварийните екипи, които се отзовават на място, от години е ясно, че проблемите идват основно от електропровода „Рашов дол“. Въпреки направените до момента инвестиции в съоръжението, токовата криза продължава, твърдят недоволните.

„Търпението ни се изчерпа. Като стане авария, всички хора звънят на нас, кметовете, и ни искат обяснение. Ние пък търсим отговори от доставчика на услугата. Аварийните екипи полагат усилия, но е време за категорично решаване на проблема, който продължава с години“, обясни за „Враца днес“ кметът на село Ребърково Петър Петков.

За каузата върви подписка в цялото Дефиле. Зад нея застават твърдо кметове и жители на Лютиброд, Зверино, Елисейна, Оселна, Игнатица, Очин дол и Зли дол. Подписи ще се събират до утре (15 декември). Това не е първия път, в който селата се обединяват за общата кауза. Писма са изпращани многократно до общинския кмет, областния управител, Министерство на енергетиката, Министерски съвет, лично до президента и министър-председателя дори (виж снимките). До момента разбиране и подкрепа за преодоляване на кризата с тока жителите на потърпевшите села получават неизменно от кмета на община Мездра Генади Събков. Той нееднократно се среща с тях, за да обсъдят казуса. На последната дискусия градоначалникът потвърдил ангажимента си към хората от Дефилето и признал, че от проблеми с електрозахранването страдат и други населени места в региона, сред които селата Долна и Горна Кремена.  

Разбиране жителите от осемте села срещат и при областния управител Малина Николова, която за последно се срещна с тях в понеделник. По време на разговора губернаторът поема твърд ангажимент да инициира среща с енергийния министър Теменужка Петкова, която лично да разгледа въпроса. Според потърпевшите от токовата криза именно след предишната визита на Петкова с цел преглед на съоръженията по електропреносната система в региона е направена инвестиция в електропровода Рашов дол, която, за съжаление, също не успява да реши кардинално въпроса.

Недоволните хора от селата се заканват и на ефективни протестни действия, съчетани със затваряне на основни пътни артерии (трасето през Дефилето за София), ако гласът им не се чуе и проблемите не се решат веднъж завинаги.

„Искаме да поставим и въпроса за евентуални компенсации на домакинства, малки и средни предприятия, които трупат загуби при всяко прекъсване на електрозахранването“, допълни още Петър Петков.

 

 
2018-12-14 16:55:55