Фотоси показват историята на Мездра

Фотоси показват историята на Мездра

С откриването на изложбата „Миналото и настоящето на Мездра” на 11 декември, железничарската община постави начало на редица инициативи по повод 120- годишнината от обявяването на Мездра за община. Фотоизложбата съдържа общо 26 броя остъклени и рамкирани репродукции на 17 черно-бели и 9 цветни фотографии: 16 градски пейзажа, отразяващи миналото и историята на Мездра; 1 групов портрет на личности, участвали в работата на Общината;  9 броя цветни снимки - съвременни изгледи от градската част, обекта АК „Калето” и кадри от масови прояви.

Експозицията започва със снимка, документирала официалното откриване на ЖП линията София-Роман на 20.02.1897 г. Изследователите на историята на Мездра и Мездренска община подчертават, че основния градообразуващ фактор е именно преминаването на трасето на тази линия през селището и откриването на ЖП спирка. Втората част на изложбата е от началото на ХХІ век и последните години. Тя показва съвременни градски пейзажи и събития, състояли се в общинския център.

„За мен е чест и удоволствие в периода на „120 години община Мездра“ да бъда кмет на общината и заедно с вас да градим бъдещето на този красив край“, каза в словото си кметът инж. Генади Събков.

Финалът на събитието бе вокална група „Искрица“, с художествен ръководител Милчо Романски, която изпълни три песни, посветени на Мездра.
2018-12-12 13:18:41