Любчо Чомаковски отпразнува юбилей със 75 верни приятели

Любчо Чомаковски отпразнува юбилей със 75 верни приятели

75 истински приятели посрещна за 75-годишния си юбилей, почетният гражданин на Бяла Слатина и успешен арендатор, инж. Любчо Чомаковски. За първи път празникът бе в родната Търнава, в обновения ресторант „Чомстил” на централния площад под кметството.

С широка усмивка и пълно сърце посрещна своите гости домакинът, под специално изографисаната арка от художника- реставратор Мирослав Асенов, на която в герба на фамилията „Чомаковски” се виждат златните жита, родния дом и храма на селото.

Народните представители Весела Лечева, Красен Кръстев и Слави Нецов, ексдепутатите Георги Божинов и Кръстю Трендафилов, Кирил Иванов от АСМ, приятелите от Враца инж.Велко Атанасов, Слави Григоров и Вълчко Марински, съдия Иван Маринов,  от Бяла Слатина- Игнат Дамянов, Харалампи и Боряна Петкови, Павлина и Йото Иванови,Цецка и Мишо Иванови, Боби Тасков, д-р Дренски и д-р Румен Тихолов, много бизнесмени и стари приятели уважиха празника.

„Радвам се да посрещна най-близките си хора в моята среда. Тук, където преди 50 години е започнал моя трудов път. Вълнувам се с това съзвездие от приятели, което пълни очите ми. Оказа се, че се познаваме отдавна, а 15 от вас идват за първи път в моята обичана Търнава. Трима настоящи и трима бивши депутати, трима министри, двама почетни граждани, петима хотелиери, бизнесмени и ръководители, и даже собственик на улица са тук на моя празник. Искам да не ви липсва нищо и да се веселите с песните на обичаната от всички нас голяма певица Гуна Иванова”, обърна се към гостите си юбилярът.

Народната певица подчерта, че Любчо Чомаковски е нашият стожер, че той е истински син на красивата равнина, която ражда силни хора със силен характер и той е пример за завидна енергия и трудоспособност.

Първа поздрави рожденика съпругата му Цветана Чомаковска, която подчерта, че вече 47 години са заедно в дом, създаден с топлина и труд, където са отгледали двама умни и образовани синове, поели своя път в бизнеса. Любимото танго на Любчо Чомаковски „Горд орел” бе първия специален поздрав от Гуна Иванова, който двамата изтанцуваха.

Специално пожелание към рожденика отправи и Врачанския митрополит Григорий, който подчерта, че днес е ден за благослов към Бог, който го е запазил в здраве, сили, бодрост и енергия и заради добротата и щедростта му ще продължи да го прави и занапред.

Стихотворението „Момчето остава”, посветен на „момчето от Търнава” изрецитира неговия приятел от детството ген. Радослав Пешлеевски. „Мислех да ти го подаря по-рано, но не бях сигурен, че ще останеш завинаги верен на родното място. Сега съм сигурен”, заяви генералът. „И при социализма, и при капитализма Любчо винаги се е стремял да бъде пръв и това го е водило винаги до успех във всяка работа”, заяви депутатът Слави Нецов.

Много цветя, оригинални икони, картини, любимите му класни коняци и даже тиранти бяха сред подаръците от верните му приятели. Родословно дърво с послание получи той от кметицата на Търнава Габриела Раловска, а председателят на кооперацията в Осмар Валя Гоцева му донесе оригинален бял и червен осмарски пелин. 

Родопски, македонски и руски песни изпълниха в негова чест зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов, Димитър Георов-собственик на керамичен завод и хотел и Жоро Белгиеца. Всичко се в песни и танци разлюля в Търнава от изпълненията на Гуна Иванова, а в програмата се включиха танцовите състави „Чомстил” от Търнава и „Виялишки” от Бяла Слатина, както и ученикът на Мистер Сенко неподражемият фокусник Радим Тутовски.

И както на всеки юбилей, и на този кулминацията бе голяма празнична торта, чийто свещички юбилярът духна с любимата си внучка Ния, снахата Мария и синовете Стилиян и Николай, след което всички изпяха за Любчо песента на Мая Нешкова „Рожден ден”.

Много хубави думи и още по-звучни наздравици с хубави питиета се чуха по време на прекрасния рожден ден. Всички гости си обещаха следващата среща да е на…80-ия, защото до стотния има много време.  

 Иво ЙОРДАНОВ

 


сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7
сн.8
сн.9
сн.10
сн.11
сн.12
сн.13
сн.14


2018-12-10 10:38:00