ОУ „Никола Вапцаров”-Селановци чества своя патрон

ОУ „Никола Вапцаров”-Селановци чества своя патрон

Преди 109 години на 7 декември един поет се родил в полите на красивата Пирин планина. Кръстили го Никола. Израснал с песните на народа и с жаждата му за свободен и щастлив живот. И повярвал „…че утре животът ще бъде по-хубав от песен…”. И защитил идеите с живота си А вярата му била толкова силна, че родила стихове . И въпреки годините, те и днес звучат с поразяваща актуалност.

         Вече 60 години на този ден селановските деца честват патрона на своето училище:  рецитираме и пеем неговите стихове, спомняме си мигове от трудния му живот, пренасяме се сред високите мури на Пирин и вярваме… по Вапцаровски.

И тази година в училищния празник, подготвен от учителя по български език Калина Кунчева, се включиха ученици с изпълнения на произведения на патрона. Певческата група с ръководител Юлия Игнатова  изпя нови, авторски песни,  посветени на поета. Рецитаторите, участвали в конкурса за изпълнение на Вапцарово стихотворение получиха своите грамоти. За да съпреживеят вълнението на празника в училището бяха и кметът на селото Росица Койнова, също възпитаник на това училище, представители на кмета на община Оряхово – Цветомила Цветанова и Натали Цветкова.

И всеки в залата отнесе със себе си искрица от оня огън, който ни стопля нас - бившите ученици на ОУ „Никола Вапцаров” Селановци през годините и ни връща в любимото училище.

 

Петя Русинова - директор

 
2018-12-07 15:41:54