Кнежа отпразнува впечатляващо 75 годишен юбилей

Кнежа отпразнува впечатляващо 75 годишен юбилей

На 23 ноември Кнежа отпразнува 75 години от обявяването си за град. Проявите по забележителния повод започнаха с водосвет за здравето на жителите му, отслужен в храм „Света Троица“. Официалната програма започна с издигането на знамената на България, Кнежа и ЕС на пилоните пред общината. Отговорната задача бе поверена на малките шампиони в спорта Иван Малкодански, Никола Пелов, Пламен Лачовски, Радослав Островски и Цветина Беленска. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

След това в голямата зала на читалище „Борба“ започна тържествената вечер по повод юбилея. С бурни ръкопляскания на сцената бяха посрещнати младите певци и танцьори от вокалните групи „Черно и бяло“ и „Мелодия“, които с талантливите си изпълнения и сложната композиция впечатлиха препълнената зала.

В словото си по повод празника кметът на община Кнежа Илийчо Лачовски подчерта, че „през тези 75 години градът ни се е променил много. Чест е за нас, че сме част от развитието на нашия град, водени от интересите на хората му. Гордеем се с постиженията на нашите научни дейци, с професионалните и спортни успехи на нашите съграждани, с постиженията в културата и изкуството. В последните години премахнахме таксите в детските заведения, за да имат всички деца равен старт, ремонтирахме учебните заведения, много улици, детски площадки, облагородяваме кварталите и озеленяваме.  Направихме социално предприятие- шивашки цех и планираме нова общинска фирма със земеделско производство, за да се откриват работни места. Този юбилей ни показва, че днес трябва да сме сплотени повече от всякога, да пазим нашите народни традиции и с прословутото ни трудолюбие и упоритост да вървим напред. Честит празник, Кнежа!“.

Приветствия по повод юбилея отправиха още председателят на ОбС Катя Герговска, посланик на Франция Ерик Льобедел, народният представител Владислав Николови зам.-областният управител Красимир Трифонов. Специален изключително сърдечен видео поздрав направиха от побратимения на Кнежа украински град Ахтирка.

С почетен приз и грамота за цялостен принос бяха отличени бившите кметове Илия Неновски, Петър Беремски, Цанко Белегански, Николай Горнишки и Симеон Шарабански.

За благотворителна дейност с плакет бяха наградени Любен Хинкин, Петя Павлова, Веселин Лалов, Георги Харачерев, Георги Койнарски, Иван Миловски, Йордан Дилков, Илия Каменополски, Георги Бебов, Венцислав Цветков и Марко Бишоти.

Сред официалните гости на празника бяха народните представители Красен Кръстев, Велислава Кръстева, Васил Антонов, Стефан Буржев, Калин Поповски, кметове на общини в област Плевен, общински съветници.

Поздравителен концерт за юбилея изнесоха Кристина и Михайл Белчеви, а обичаната Деси Добрева се превърна в любимка на кнеженските деца, който пяха заедно с нея на сцената. Кулминация на празника бе красива заря.

Иво Йорданов, снимки Юли Горнишки


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.7


2018-11-24 17:52:40