Гложене чака мащабни ремонти и пари за изгорялото читалище

Гложене чака мащабни ремонти и пари за изгорялото читалище

В Гложене се проведе последната изнесена приемна на кмета на Община Козлодуй Маринела Николова и общинското ръководство. Срещата стартира с най-сериозния проблем за селото, който притеснява голямата част от живущите, а именно – преминаването на тежкотоварните автомобили на земеделските производители по ул. „Христо Ботев” и ул. „Александър Стамболийски”.

 „Помолих проектант да изчисли, колко би ни струвало, ако направим цялостна рехабилитация на ул. „Александър Стамболийски” и сумата е в размер на около 400 000 лв. Това е непосилно за Общината на този етап. Възнамерявам до края на годината да проведа още една среща с фирмата, собственик на тежкотоварните автомобили, тъй като този проблем го има и в останалите населени места: Хърлец, Крива бара и Бутан. Отново ще поговоря да направят обходен маршрут, за да не минават през населеното място”, каза пред хората Николова. С цел превенция за намаляване на престъпността и спокойствието на гражданите, догодина ще се изпълнява проект за поставяне на виодеонаблюдение по населените места. Планира се също да бъдат монтирани лед осветителни тела през пролетта на 2019-та година.

Засегната бе и наболялата през тази година тема – изгорялата читалищна сграда в Гложене. Вече са комплектовани и изпратени документи, заедно със снимков материал за кандидатстване по проект към Фонд „Бедствия и аварии” за възстановяване на щетите, остойностени на 1 300 000 лв. Кметът разказа за извършения ремонт в детската градина, където са подменени всички радиатори. Предстои обновяване на детската площадка зад кметството и реставрация на иконите и ремонт в църквата. За двете дейности са получени целеви средства от АЕЦ „Козлодуй”. Църквата вече е с подменен под, предстоят още дейности по реконструкция на сградата, информира Петко Петков – кмет на Гложене. 

„Миналата година изплатихме 114 000 лева по дело, което се е влачило с години във вашето село. Става дума за трудова злополука и изплащане на обезщетение, което ако се беше платило навреме, щеше да струва на общината 50 000 лева, а не 114 000 лева, колкото изплатихме през миналата година”, уточни още кметът на общината. 

На срещата бяха поставени още наболели за гражданите проблеми като: бързото преминаване на автомобили по главната улица, силната музика в часовете за отдих, преминаването на каруци, увеличаващия се брой на безстопанствените кучетата в селото. Интерес за всички представляваше информацията за предстоящия проект за обновяване на площада в Гложене. Община Козлодуй е кандидатствала по проект за финансиране в размер на 300 000 лв. Следват още три срещи с граждани, които ще се проведат в град Козлодуй.
2018-11-16 09:17:52