С руски песни и танци Мездра отбеляза освобождението си

Тържество по повод 141 години от освобождението на Мездра от турско робство се проведе на 7 ноември. Мероприятието се проведе за  втори път в най-новата история на града, като тази година програмата бе с преобладаващо руски репертоар – начин да се изрази преклонението пред освободителите на мездренския край.

В словото си зам.-кметът Сашо Илиев направи историческа ретроспекция на събитията, довели до 7-ми ноември 1877г., когато поделение на Левбгвардейския Драгунски полк командвано от полковник Лихтански, влиза в малкото тогава селище Мездра и обявява освобождението му от османска власт.

 „Днес, 140 години по-късно, ние, съвременните жители на разрасналото се и придобило статута на общински център селище Мездра, сме се събрали да отдадем почит на святото дело по освобождението, да почетем подвига на руската армия и храбрите български опълченци…

В ден като днешния ние сме горди, че сме потомци на тези храбри българи. Прекланяме се пред геройския подвиг на борците за свобода, които с върховна саможертва и любов към Отечеството, рамо до рамо с братския руски народ извоюваха свободата ни! Честит празник, скъпи съграждани!“, завърши словото си зам.-кметът.

В програмата участваха деца от групата за изучаване на руски език към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с ръководители Доля Попова и Юлия Иванова, вокална група „Слънчице“, вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова и мажоретен състав, ръководен от Христина Стоянова от Център за подкрепа за личностно развитие. Талантливите мездренски деца завоюваха престижни награди на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пуст всегда будет солнце“.
2018-11-07 16:46:04