Общински заем предизвика бурни вълнения

Общински заем предизвика бурни вълнения

Горещи страсти белязаха публичното обсъждане на намерението Община Мездра да поема нов дългосрочен общински заем. На срещата присъстваха общински съветници, кметове на села, служители и граждани. Зам.-кметът Сашо Илиев поднесе мотивирана информация за намерението да се поеме нов дълг срок от 6 години и 3 месеца. Кметският екип смята да поиска 1 689 000 лв. с цел –рефинансиране на непогасения размер на стар заем.

„В края на 2015 година общината поиска и получи от Министерство на финансите безлихвен кредит, за да покрие стари задължения и излезе от състояние на финансов разрив, в който беше изпаднала след реализирането на проекта за „Воден цикъл на град Мездра“ и хаотичното управление през 2015 г. С разбирането и решаващата помощ на МФ през следващите две години полученият кредит остана безлихвен. Ново продължаване на срока за възстановяване на заема е невъзможно и това налага търсенето на финансова институция за реформиране на кредита“, каза Илиев и посочи, че ограниченият финансов ресурс не дава възможност заемът да бъде погасен със собствени средства в указания срок, а законовата лихва е много висока.

Отношение по темата взе председателят на общинския съвет в града Яна Нинова. Тя изрази притеснение от поемането на дълг и от това как той ще се отрази на общината. Финансистът на администрацията Цеца Костова се опря на числата и заяви, че изречените големи опасения са неоснователни, тъй като „ в годините назад почти винаги така сме връщали кредити и смятам, че няма да е проблем за общината и издръжката на кметствата“.

Против идеята за новия заем се изказа оператор в местна телевизия, а доводите му го вкараха в словесна битка с кметовете на селата Оселна и Моравица.

Логичен отговор на въпроса кой ще връща заема, бе даден от кмета на с. Горна Бешовица Иванчо Христов, който даде своята положителна оценка за тази инициатива.

„Които ще дойдат след изборите, ще погасяват този дълг, но знаейки за него, ще си помислят преди да се кандидатират“, каза той.

 От присъстващите граждани Трифон Петров, настоя да се предостави точна информация на гражданите по години, с какви суми са погасявани заеми от предишни години. Според него една община днес не може да функционира, без да взема заеми. Той призова председателят на ОбС Яна Нинова да подкрепи искането пред общинските съветници като гражданин на Мездра, а не като представител на политическа партия.

Присъстващият на срещата общински съветник Наталия Христова подчерта, че проблемът е поставен сериозно. Увери, че при разглеждане в комисии на общинския съвет, трябва да има яснота какви заеми са връщани за тези три години.

„Има ли в България община без дългове, къде отиват взетите от правителството 16 милиарда? Искам да знам какво следва за нашата община ако не подкрепим предложението за заема“, заяви още тя.

В заключение зам.- кметът увери, че докладната ще бъде внесена за разглеждане в Общински съвет, а решението в крайна сметка остава за общинските съветници.
2018-11-06 15:25:31