Децата на Козлодуй направиха филми за будителите

Децата на Козлодуй направиха филми за будителите

Новаторски поглед към Деня на народните будители демонстрираха вчера в Козлодуй. В залата на местното читалище се събраха младежи от всички училища в общината. Те бяха главни действащи лица по проект за създаване на седемминутен филм, в който трябваше да представят своя поглед за традиционен или съвременен будител. Прожекциите, които се пунаха, бяха създадени изцяло от децата.

Учениците от ОУ „Христо Ботев“ отправиха послания към младите, които трогнаха с проникновеността си. Дванайсетокласниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ припомниха историята на местния патриот и книжовник проф. Марин Андреев. Филмът на екипа от СУ „Христо Ботев“даде увереност, че младите хора имат лично мнение и знаят как да го изразяват. Младежите от ПГЯЕ „Игор Курчатов“ също впечатлиха със задълбоченото си изследване по темата. Ентусиазъм и творчество бликаше и от филма на учениците от ОУ „Васил Априлов“. А единайсетокласниците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ показаха зашеметяващи кадри и естетически усет. Филмът на учениците от „Св. св. Кирил и Методий“, с. Бутан ни развълнува с емоционалната история за техния учител Янко Морунов, който макар и да не им преподава вече, стана видно, че е оставил дълбока следа в сърцата и умовете им. Кулминацията на вечерта бе етюдът на театралната трупа към ЦПЛР – ОДК, който те бяха създали специално за празника. Основен идеен катализатор на спектакъла бе отново ученичка – Валери Дуцова.

Преди събитието в читалището над 90 младежи се включиха в традиционното факелно шествие по повод Деня на народните будители.

Община Козлодуй изказва благодарност на всички участници в празника.
2018-11-02 13:55:20