Росен Добрев: За да има туризъм, трябват пътища към Европа

Росен Добрев: За да има туризъм, трябват пътища към Европа

Дебатът в залата по време на кръглата маса за проекта "Сподели България" на министерствата на туризма и земеделието във Враца вчера откри кметът на Оряхово Росен Добрев. Той приветства инициативата, но постави ребром сериозна преграда пред развитието на региона като винено-кулинарна дестинация.

„Географски е заложено, че туристите, които очакваме (от страни, членки на ЕС), трябва да дойдат от север. Уви, ние нямаме път натам. Давам пример – Оряхово се гордее с уникална култура и богати традиции във винарството. Експертите от шато „Бургозоне“ доказаха, че белите им вина са едни от най-добрите в Европа и получиха признание на различни форуми зад граница. Проблемът е, че на едва 55 км от Оряхово (в Румъния) има град с над 500 000 души население, а ние нямаме път до там. Налице е един ферибот, който сега дори не работи заради ниското ниво на река Дунав. Туризъм без пътища няма, или поне аз не съм чувал за такъв. Трябва да се помисли в тази посока, за да види хубавият Ви проект истинска реализация“, заяви Добрев.

Министър Ангелкова се съгласи с оряховския кмет и припомни, че са в предишни периоди са подписвани споразумения, включващи изграждане на нов мост над река Дунав, точно между Оряхово и Бекет. В момента обаче фокусът е друг, настоя тя и съобщи, че през следващата година правителството е заделило 540 млн. лв. за общините в Северозапада и това е чудесно начало за „отваряне“ на региона.

„На този етап няма как да решим всички проблеми“, каза още Ангелкова, а Добрев благодари за отговора. 
2018-10-31 16:48:03