12 скулптури на млади творци красят община

12 скулптури на млади творци красят община

Изложба със скулптури на млади творци краси от вчера община Роман. Те са на възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Творбите са наредени във фоайетата на всички етажи на администрацията. На официалното откриване на изложбата присъстваха кметът Валери Ролански, зам.-кметовете Соня Тинчева и Николина Кътовска, секретарят Антоанета Костадинова, директорът на училището Яна Орлинова, преподаватели и ученици.

"Радвам се, че най-накрая творбите на вашите талантливи ученици са изложени при нас. Пожелавам ви нови успехи и още много награди от национални, а защо не и международни конкурси, защото вие сте една от емблемите на нашата община", заяви в словото си кметът Валери Ролански и подари красив букет на директора Яна Орлинова.

Нейна бе честта да представи младите скулптори. "Понякога се случва така, че нещо толкова близко може да е непознато. Но вече сто години в красивия каньон на Искъра край Кунино, в това уникално училище не само за България детските ръчички с много труд извайват от камъка изкуство. Вдъхновени от красивата природа на всяко едно селце наоколо. И Професионалната гимназия по каменообработване е едно от тези богатства. Щастливи сме, че можем да покажем тук какво са направили нашите ученици. Каменоделците са мълчаливи хора, но творбите им говорят сами и ви дават възможност да се докоснете до вечното изкуство", заяви в словото си Яна Орлинова.

Сред 12-те скулптори има и две на романски творци. Това са завършилият гимназията Мартин Иванов и единадесетокласника Павел Цветанов. Показани са различни техники и стилове, както и произведения на различни материали- врачански камък и берковски мрамор. 


сн.1
сн.2


2018-10-27 09:43:59