Ремонти и фестивал оживяват Царевец

Ремонти и фестивал оживяват Царевец

Царевец празнува днес своя събор, както и храмовия празник на църквата „Св.Димитър“.  По този повод ще бъде осветен курбан. Тържествен водосвет ще отслужи отец Петър Цинцарски. Празничната програма ще стартира в 11.30  часа, след което всички заедно ще седнат на обща трапеза, където всеки уважил празника ще може да опита от курбана.

В момента в Царевец живеят едва 300 човека.  Въпреки това селото се развива и поддържа в добър вид. Има фирма за  дърводобив, кариери и земеделска  кооперация, които подсигуряват работа за доста от хората.

 „Работим в посока подобряване живота на нашите съселяни. Ремонтираме улици и изграждаме кътове за отдих. Благодарни сме в тази посока на Община Мездра за съдействието. Помага ни и местният бизнес. До дни с малко над 46 хил. лв. ще се асфалтира ул. „Васил Коларов“. Със собствени сили и дарение от „Хемус-М“-Мездра ще ремонтираме зидовете на църковния двор и училището. За профилактика на здравето на хората тук редовно се правят безплатни прегледи. Царевец може да се похвали и с напълно обновена зала за тържества“, съобщи за „Враца днес“ кметицата на селото Маргарита Петкова.

За да бъде чисто и приветливо, всеки петък ударна група от доброволци почиства Царевец. Не се пропуска честването на всеки празник.

 „Тук се намира една от най-старите църкви на Балканския полуостров- „Св. Никола“. Тя е със зидан каменен иконостас, уникална по своята същност и значение. Радваме се, че има интерес към нея и хора от различни места идват да я разгледат. Интерес има и към скалните рисунки, но за  съжаление достъпът до тях за момента е затруднен.

Местната певческа група печели награди от много фестивали, а от скоро има и група за народни танци.

„Едно от нещата, което предизвиква особена гордост у нас, е провеждането  на фестивала „Белокаменица“. И тази година през август в Царевец се събраха над 500 самодейци и за първи път огласено от родопски гайди, което създаде неповторима атмосфера“, споделя кметицата.

По програмата „Малки местни инициативи“ си възстановява  съществуващата спортна площадка и ще се направи беседка и зона за отдих. Вторият проект е за ремонт на уникалния войнишкия паметник в селото със средства от държавата.

На този етап в Царевец остават и редица нерешени проблеми - чести ВиК-аварии и необходимост от подмяна на водопроводната мрежа.

„Убедена съм, че не хленченето, а действието е това, което решава проблемите, затова нека се поздравим с празника на селото и да си пожелаем всички хора да сме здрави, духът на Св. Димитър да закриля домовете и семействата ни. Пожелавам им да са винаги горди,  че са родени в Царевец!“, каза още Петкова.
2018-10-26 09:39:21