За първи път в Рогозен се провежда голям фестивал

За първи път в Рогозен се провежда голям фестивал

Първи фолклорен фестивал се провежда днес в село Рогозен. Негов организатор е местното читалище „Просвета 1925“. Той е част от проявите, свързани с европейската година на културното наследство.

 Празничното настроение на централния площад от рано създаваха малките музиканти от Бутан. Честта да открие официално фестивала се падна на кмета на Рогозен Иван Бешировски. „Нещо нечувано се случва днес, когато читалището ни отваря врати за таланта на над 400 самодейци. Щастлив съм като кмет, че и ние помогнахме за това хубаво начинание. Пожелавам на фестивала да се превърне в традиционен и всяка есен да се събираме и се радваме на красотата на народните песни и танци. Бъдете живи и здраве, весели и щастливи!“, пожела в словото си кметът.

Водосвет за здраве и успех на начинанието отслужи отец Галин. След него приветствие към всички участници поднесе председателят на читалище „Просвета 1925“ Полина Христова: „Нашият фолклор е уникален, а българката пее и в радост, и в мъка, и в труд и на празник. Само ние българите имаме магическия танц на нестинарите върху жаравата, който ни свързва с магията. Днес сме се събрали на едно уникално място, защото точно в Рогозен бе открито уникалното тракийско сребърно съкровище, което прослави България в целия свят. Затова днес ще се насладим на тази магия, на това духовно богатство, което създава народа ни от векове- вълшебен свят на музика, танци и цветните багри на носиите ни. Искам да благодаря за финансовата подкрепа на община Хайредин, на Николай Ницковски , на Галя и Светослав Панчеви и на всички колективи, които  участват в първото издание на нашия фестивал. Нека сме единни и България да е обединена, защото заедно ще се чуем по-високо, по-широко, по-далеко, каквото е и нашето мото“.

Първи на сцената се качиха домакините- Женска певческа група с акомпанимент от акордеон от секретаря на читалището Габриел Борисов. Рогозенските певици бяха посрещнати с бурни аплодисменти от пълната зала. Градусът на напрежението вдигна сърцатата свирня на младежкия духов оркестър при читалище „Заря 1911“-Бутан с ръководител Пламен Мунчов. Те накараха и най-нетърпеливите танцьорки от публиката да се хванат на хорото, а клуб „Готините баби“ от Враца им акомпанираха с дайре. След тях на фестивалната сцена се качиха майсторките на акапелното пеене от Женския хор при читалище „Просвета“-Мизия с ръководител Борислав Борисов. С песни и танци впечатлиха публиката читалището в Търнава, а традиционни влашки танци и носии показаха от Бърдарски геран. Колективи от 25 читалища от областите Враца, Монтана, Плевен и София ще радват рогозенската публика. Всички гости могат да разгледат местната църква, специално подредедената етнографска изложба, да си закупят магнити и занаятчийски изделия и да хапнат вкусно в местните заведения.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7


2018-10-22 10:38:36