Десетки почетоха паметта на Никола Марков-Колката

Десетки почетоха паметта на Никола Марков-Колката

 

Има стотици имена в нашата многострадална история, които не могат да бъдат забравени, не могат да бъдат изтрити от страниците ѝ, колкото и да се мъчат някои да го направят. В нашия роден край такова е името на Никола Марков – Колката.

Роденият в Люти брод преди 95 години младеж, едва навършил 20 години, е окачен на бесилото заради своите идеали за справедливост, равенство и братство, заради всеотдайната си борба за елементарното право на хората да живеят по-добре.

Убийците му извършват престъпление според тогава действащия Закон, като го осъждат на смърт, а той не е навършил пълнолетие. Впоследствие нарочно променят този свой закон и само два часа след като е започнала неговата 21-ва година, го умъртвяват.

Множество от признателни негови съселяни и жители на Мездра, София и Враца се събраха на 13 октомври – деня на неговата гибел – пред родната му къща в Люти брод и положиха венци и цветя на гранитния му паметник, издигнат преди повече от четири десетилетия в двора.

Възпоменателното тържество откри Василка Стойкова, а председателят на Общинската организация на БСП в Мездра д-р Илияна Михайлова произнесе слово за краткия живот, борбата и трагичната гибел на героя. Председателят на Областния съвет на БСП Иво Лилов в словото си подчерта, че „имената на онези, които са дали живота си за народната свобода, няма как и не могат да бъдат забравени. Нека помним – каза той, - че днес много неща от миналото са на път да се повторят...“

Тържеството в памет на Никола Марков – Колката, на което присъства и кметът на Общината инж. Генади Събков, завърши с кратка литературно-музикална програма.

 
2018-10-16 09:26:57