Весна Змиянац гостува на събора в Селановци

Весна Змиянац гостува на събора в Селановци

Сръбската легенда Весна Змиянац ще весели жителите и гостите на събора в Селановци. През последните 3 години те настоявали именно тя да е певицата, която да се погрижи за настроението им, но поради ангажименти чак сега е откликнала на поканата от оряховското село. Проявите за традиционния празник стартират още днес, похвали се кметицата Росица Койнова.

„Предложили сме на нашите съграждани богата културна програма. Днес в 16 часа е традиционният спортен празник на малчуганите от ДГ „Мир“. От 17.30 часа ще се вдигнат завесите в нашето читалище за театралната комедия „Срещи в сряда“. Спектакълът е кулминацията на дейностите по проект към сдружение „Първи юни“. В резултат на него читалището ни се оборудва с чисто ново сценично осветление.

В рамките на програмата за първи път сме включили и турнир по тенис на маса. Интересът към този вид спорт е огромен и то от 7-годишни деца до хора в пенсионна възраст, а в надпреварата ще има и международно участие“, уточни Койнова.

В четвъртък освен спортната надпревара е предвидено време и за култура. Изложба, подредена във фоайето на читалището, ще покаже колко талантливи са местните творци. Атрактивни прояви ще се вихрят и в петъчния ден. Спортният празник „КУКУ УСМИВКИ“ ще развесели сборяните с майсторско колоездене и надбягване с токчета. За седма поредна година в Селановци ще се съберат и производители, които ще покажат на специално подредени щандове своята разнообразна продукция.

„Интересът към Дните на производителя е голям. Имаме заявено участие от два пъти повече занаятчии и фермери. Точно в петък ще стартира и 13-ият международен фестивал „Кукурузени усмивки“. В него ще вземат участие над 750 участници от страната и чужбина. Специален концерт ще изнесат от 18 часа и ансамблите „Джерелъце“-Румъния и „Славяночка“ от Украйна“. Сръбската звезда Весна Змиянац ще пее на централния ни площад в 20 часа. Тук е мястото да уточня, че всички прояви са финансирани изцяло от дарители. Сцената, където ще се провеждат концертите ни, е осигурена от „АЕЦ Козлодуй“. Целта ни е традиционният събор да се провежда по най-добрия начин, Селановци да посрещне много гости с атрактивна и разнообразна културна програма, за чието съдействие благодаря на всички, които ни помогнаха“, съобщи още Койнова.

Гости от Румъния ще се състезават с местните на канадска борба, а най-смелите ще се включат в класическа борба с награда овен. Планирана е и футболна среща между децата на ФК „Дунав“-Селановци и ФК „Искър“-Роман.

Събота вечер е запазена за музикалния спектакъл на Нешка Робева „Споменът за утре“ и концерт на „Виво Монтана“. Финалът на празничната програма е в неделя, когато ще има литургия за „Петковден“.

В момента в Селановци живеят 3640 човека. По време на събора се събират двойно повече, а подготовката за празника отнема почти година. Паралелно с това кипи активен културен живот. Дейност развиват три клуба-пенсионерски, на инвалидите и на диабетиците, като последните са едни от най-активните в подготовката за събора. Дни преди него те са почистили всички градинки в центъра и са орязали стотиците розови храсти.

През последните месеци е новоасфалтиран участък от ул. „Александър Стамболийски“. С трошен камък са насипани няколко улици, сред които ул. „1-ви май“. Средства за тях са осигурени от капиталовата програма на Община Оряхово. ВиК са подменили и част от главния водопровод по „Александър Стамбилийски“. Извършен е козметичен ремонт на сградата на местния стадион. На централния площад са поставени и няколко нови пейки с интересен дизайн. За поддръжката на Селановци са назначени 12 човека по 2 програми за временна заетост. До дни ще стартира и заетост за хора с ТЕЛК-решения. Назначени ще бъдат 10 човека по нея. В края на септември ураганен вятър нанася щети в селото. За справяне с проблема, заради който Селановци остава повече от 8 часа без ток, помага електротехникът Драгомир Димитров.

„Искам да пожелая на жителите на Селановци - да са като него, да си помагаме взаимно, да сме единни, всеки да си почиства пред домовете, да си плащат редовно данъците, за да се случват нещата и най-важното всички да са живи и здрави“, отправи поздрава си Росица Койнова и покани всички на събор.

 

Силвия СИМЕОНОВА
2018-10-10 09:14:48