Стотици се събраха на ловен събор край Мездра

Стотици се събраха на ловен събор край Мездра

Стотици ловци се събраха в м. Емирски мост край Мездра за да отпразнуват заедно 13-ото издание на традиционния ловен събор.Този година събитието съвпадна с откриването на лова на дива свиня, но това се оказа на кадем, тъй като две дружинки успяха да ударят прасета, въпреки че бързаха да пристигнат на събора.

Празникът официално бе открит от председателя на ЛРД "Мездра-Роман" д-р Григор Томов, който поздрави ловците и техните семейства и им пожела здраве и успешен ловен сезон.

По случай 80 години от създаването на организираното ловно движение в Мездра с плакети бяха отличени 8 ветерани: Георги Цонински /Курново/, Георги Банков /Хубавене/, Николай Петков /Горна Бешовица-Цаконица/, Йоло Петков /Кунино/, Васко Георгиев /Крета/, Кирил Христов /Горна Кремена/ и Любен Генов /Старо село/. Отличията им бяха връчени от заместник-председателя на сдружението Стефан Красимиров. Заедно с дядо си, препасан с детска пушка и пистолет излезе за награждаването петгодишния Сашко, който обеща също да стане ловец, а наградата на доайена на мездренските ловци Любен Генов получи внучка му Теодора Илиева.

Всички членове на сдружението получиха й юбилейни значки.

По традиция отец Георги Няголов отслужи водосвет за здраве и освети ловните знамена и курбана за събора. Тази година той бе приготвен от три овце по специална рецепта на майстор-готвачът Тихомир Вутов.

Общо 1100 ловци обединява ЛРД "Мездра-Роман", като около 100 от тях са жени. Най-младият от тях е на 19 години, а най-възрастният на 88, разказва организаторът по лова в сдружението Светлин. Скоро членовете му ще се поздравят и с нова ловна хижа в Кунино. Той изказа и специални благодарности към спонсорите на празника Боян Григоров, Веселин Цолов от Долна Кремена, Мирослав Захариев и Данчо Георгиев.

Сред гостите на празника бяха кметът на Роман Валери Ролански, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров и Иван Алексиев, директорът на ДГС-Мездра инж. Евгения Христова, директорът на ОбС "Земеделие" Петьо Мазнев, Йордан Гергов.

Едночасов концерт за стотите празнуващи изнесе ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Няколко часа красивата поляна се огласяше от звучната свирня на Литаковската духова музика, която се раздаде за ловците и заглуши десетките наздравици и лакърдии, които те си разказваха.


сн.1
сн.2
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7


2018-09-29 16:56:27