Денят на Независимостта в Мездра

Денят на Независимостта в Мездра

С възстановка на историческите събития от 1908 година бе отбелязан Денят на Независимостта в Мездра. Княз Фердинанд I Български, придружен от двама министри, пристигна с файтон в центъра на Мездра. Там, пред събралото се множество, князът провъзгласи Манифеста към българския народ за обявяване на независимостта на България.

Преди това под звуците на националния химн, кметът на Общината инж. Генади Събков тържествено вдигна знамената. В словото си кметът заяви, че обявяването на Независимо Царство България е дръзко нарушение на Берлинския договор, но един от най-успешните политически и дипломатически актове в българската история. „Нека се гордеем, че сме българи - наследници на славни традиции и на хилядолетна държава. И нека помним заветите на предците си - да браним свободата и независимостта на обичаната ни България!“, завърши словото си инж. Събков.

Историческите свидетелства са запечатили бурната спонтанна радост на присъстващите и веселието, с което е приключило това събитие преди 110 години. Средношколската група към представителен танцов ансамбъл „Мездра“ успешно пресъздаде народното тържество, като финал на програмата.

Независимостта на България е факт, благодарение на благоприятните условия на политическия хоризонт в Европа по онова време. Тя е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“.

През настоящата година се навършват 110 години от провъзгласяването на независимостта на България - акт с огромно историческо значение в нашата история.
2018-09-22 11:58:45