Над 100 първолаци прекрачват училищните прагове в Мездра

Над 100 първолаци прекрачват училищните прагове в Мездра

128 първокласници ще прекрачат прага на училищата в Община Мездра. Това стана ясно на проведена среща на кмета Генади Събков с директорите на училища и детски градини на територията на Общината и транспортни фирми, превозвачи на ученици.

56 ученици, разпределени в три паралелки са първокласниците в ОУ „Христо Ботев“. 25 деца постъпват в първи клас в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, формиращи една паралелка. В СУ „Иван Вазов“ първолаците са 22-ма. В СУ „Св. Климент Охридски“ – с. Зверино 19 деца ще влязат за пръв път в класната стая. ОУ „Васил Кънчов“ – с. Моравица ще посрещне 6-ма първокласници.

Основателно притеснение по приема в ПГ по МСС изрази директорът на учебното заведение. За 8 клас са записани 18 ученици, разпределени в двете специализирани паралелки.  Приемът в на ПГ „Алеко Константинов“  е както следва: „Кетъринг“  - 19 ученици, „Ресторантьорство“ – 20.

Всички учебни бази са в готовност за първия учебен ден. Финални усилия полагат в ОУ „Христо Ботев“ по приключване на СМР по програма „Региони в растеж“. Направеният ремонт ще подобри енергийната ефективност, което ще ограничи разходите и ще подобри комфорта. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е наложителна подмяна на главен кран, за което директорът потърси съдействие от кмета. Предстои да се направи ремонт на покрива на една от сградите и да се укрепят платната на оградата  над спортното игрище. В СУ „Иван Вазов“ има проблем с улуците, който води до повреждане на фасадата. Проблем има и с отводняването на спортната площадка.

Училището в с. Зверино ще се сдобие с модерно футболно игрище за новата учебна година. С ремонтирани два кабинета ще започне учебният процес в ПГ по МСС.

На съвещанието бе обсъдена и готовността за безопасно придвижване и състоянието на техниката на четирите фирми, обезпечаващи транспортното обслужване на учениците. Изслушани бяха предложенията на директорите на училища и детски градини за оптимизиране на транспортната схема. На превозвачите беше предоставена сборна справка за пътуващите ученици. Отговаряйки на предложенията на директорите, кметът инж. Генади Събков информира за поставянето в близко бъдеще на светещи знаци за пешеходни пътеки, изграждане на трайни изкуствени препятствия на пътните ленти след официалното разрешение на Агенция „Пътна инфраструктура“. Кметът подчерта, че автобусите трябва да бъдат 100 % безопасни.

От докладите на директорите на детски градини, стана ясно, че ще има проблеми предимно с отоплителните системи, персоналът е наличен. На някои места е намален броят на децата. Кметът увери, че ще съдейства своевременно за наложителните ремонти, търсейки компетентната намеса на специалисти и  пожела на всички успешен старт на новата учебна година.
2018-09-14 13:09:20