Дават старт на „Кукурузени усмивки”

Дават старт на „Кукурузени усмивки”

Тринадесети международен фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки” ще се проведе на 12 и 13 октомври в с. Селановци. Проявата придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия.

Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. Селановчани и гости на селото могат да се насладят на разнообразието от оживелите в танца автентични и осъвременени фолклорни носии, ритъма и вихъра на завладяващата енергия на българското хоро, както и да се запознаят с фолклора на други народи, или просто да се наслаждават на движението и танца, независимо от възрастта.

С всяка изминала година фестивала се разраства и  за него участие заявяват все повече колективи и изпълнители. От девет години Фестивалът е включен в Националния културен календар. Той е една от малкото възможности да предостави сцена и на самодейните формации от района на Северозападна България, които нямат финансова възможност да представят себе си на голяма сцена.

Освен “Кукурузени усмивки”, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни: празник в детската градина; спортен празник, включващ игри, крос и майсторски умения по колоездене; изложба на селановски творци; народни борби; канадска борба; футболни срещи на ФК “Дунав 2016” Селановци с гостуващи отбори и тенис на маса.

За седма година в рамките на Селановския събор освен фестивала ще организираме и “Дни на производителя”, като поканим отново зърнопроизводители, животновъди, медари, билкари, млекари, винари и други производители да представят по избран от тях начин своите произведения.
2018-09-13 11:18:07