Над 500 самодейци участваха във фолклорен фестивал

Над 500 самодейци участваха във фолклорен фестивал

В Типченица се проведе XI издание на фолклорния фестивал „Типченица пее“. На площада в селото се стекоха над 500 самодейци - 58 певчески състава, двугласни и тригласни хорове и танцови състави. Фестивалът започна с поднасяне на венци и цветя на войнишкия паметник и едноминутно мълчание в памет на 57-те жители на Типченица, дали живота си в борбите за освобождение и независимост на България.

„Това е ден, в който почитаме паметта на нашите герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България, оставили своя кървав белег в Балканската, Първата и Втората Световни войни. Днес прекланяме глави пред тяхната саможертва, защото през онези мрачни периоди от историята ни, пропити от страхове и безмилостни събития, най-ярко са горели идеалите на онези, чиито сърца са биели за България.“, заяви при откриването кметът на Типченица Георги каза Георгиев.

Тази година „Типченица пее“ се проведе с конкурсен характер. Да оценяват изпълненията на самодейците бе възложено на преподавателката по солфеж Светла Йорданова, Георги Евденов – художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ и Теодора Пламенова – музикален терапевт и вокален педагог.

 Перлата на самодейността на Типченица – Тригласен народен хор „Типченски майки“, откри музикалната част на фестивала, доказвайки за пореден път професионализма и упоритата работа на народния хор. Последваха изпълнения на певчески и танцови състави от цяла Северозападна България, а специални гости бяха певиците от село Врачанци, община Добричка.

В раздел „Индивидуални/дуетни изпълнения“ бяха присъдени две първи награди – на Мария Иванова от село Охрид и на Дичко Медньов от Царевец. Втора награда бе връчена на дует „Малорад“ от едноименното село. Журито връчи и две трети награди – на Иванина Иванова от село Литаково и на Елизабет Виталиева от Мездра.

 При народните хорове и певческите групи първо място зае Женска певческа група "Белокаменица" - село Царевец. Втори бяха класирани певците от Мъжка фолклорна група "Змей Горянин" - село Зверино. Бяха присъдени и две трети места – на Група за автентичен фолклор - село Врачанци, община Добричка и на Женски народен хор - село Челопек.

При танцовите състави с първо място се окичиха танцьорите от Група за народни хора "Здравец" - село Спанчевци и Танцов състав "Огнище" - село Челопек, втори се наредиха Детски танцов състав "Звънче" - село Спанчевци, а трети се класира Юношески танцов състав - село Гложене.
2018-09-10 16:57:14