Добруджанци почетоха загиналите герои от 35-ти и 36-ти пехотен полк

Добруджанци почетоха загиналите врачани от 35-ти и 36-ти пехотен полк

С минута мълчание, панихида и поднасяне на цветя беше почетена паметта на загиналите войници по време на Добричка епопея. Поклонението се състоя на Мемориала на загиналите воини от VI пехотна бдинска дивизия за освобождението на Добруджа на 7 септември. Монументът, който се намира между селата Козлодуйци и Росеново, бе открит преди година. На паметната дата той  отново се събраха депутати, кметове, военни, родственици на загиналите, за да отдадат почит на героичното им дело. Сред участниците бяха и едни от основните дарители за построяването на паметника- Тони и Надежда Йорданови от Мездра.

Една от най-ярките и неотменни черти на народната памет е чувството на преклонение и почит пред подвига на загиналите за свободата на родния край. Чувството на признателност ни събира и днес – 102 години след паметните събития от септември 1916 г. , останали в паметта на поколенията като дните на Добричката епопея, заяви в своето слово кметът на община Добричка инж. Тошко Петков.

Сред защитниците на град Добрич по време на боевете са войниците от Шеста пехотна бдинска дивизия. Стотици млади мъже от 35-и Врачански и 36-и Козлодуйски полк проливат кръвта си в схватка с многократно превъзхождащия  ги противник. Те никога не се завръщат в родните гнезда. Днес грохотът на оръдията отдавна е замлъкнал, но земята, по която стъпваме, е напоена с кръвта  на загиналите за свободата на добруджанския край и ние сме тук, за да заявим, че саможертвата на загиналите не е забравена, че помним техния подвиг, който в паметта на поколения добруджанци, ще остане като урок по безсмъртие, посочи Петков.

Значимостта на това сражение трябва да се оцени подобаващо от историците, от военните и от нас съвремениците и всеки трябва да отдели няколко часа, за да прочете тази непубликувана история в продължение на повече от 45 години. Не се казвало, защото тези наши войници са се изправили срещу руските агресори. Това заяви пред присъстващите  вицепремиерът Валери Симеонов. Той изтъкна, че 1013 войници са оставили костите си тук, за да спасят Добрич, да спасят Варна и за да спасят победата от Тутракан от предходния ден, каза Симеонов. Според него тази битка може да бъде сравнена боевете на Шипка.

 


сн.1


2018-09-09 13:40:27