Мездра отбеляза Деня на Съединението на България

Мездра отбеляза Деня на Съединението на България

С тържествена церемония община Мездра отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Десетки жители на Общината се събраха на централния площад „България“ за празника. В началото Светла Дамяновска, гл. експерт „Култура и художествена галерия“ направи въведение към основната програма: „Уважаеми съграждани, датата 6 септември 1885 г. е преломна в най-новата история на България. Съединението между Княжество България и Източна Румелия ревизира Берлинския договор и установения с него несправедлив ред в Европейския югоизток. След Съединението България има 96 345 кв. км територия и над 3 милиона души население“.

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков издигна националния флаг под звуците на националния химн. В словото си инж. Събков отбеляза: „Присъствието на всички нас в Деня на Съединението, на централния площад в нашия град е сигурен знак, че се прекланяме пред светлите дати в българската история и обичаме своя род и Родина… Припомняме си днес, 133 години след възторженото обявяване на Съединението на България тези исторически факти, защото е важно не само да помним исторически дати, но и да можем да си отговорим на въпроса ЗАЩО са се случили тези събития, какъв е бил патриотичния импулс довел до промяната…. Днес, когато разделението в българското общество се задълбочава по много причини и на което влияят редица фактори от икономически, социален и културен характер, е още по-важно да припомним и да следваме завета на предците ни: „Съединението прави силата.“ Защото само единни и целеустремени ще пребъдем във времето като народ и като държава! Честит празник скъпи съграждани!“

Възпитаникът на Експерименталния театър към НЧ ”Просвета-1925-Мездра” Генчо Драголов изпълни емоционално поемата „Изповедта на България” от Стефан Стамболов.

Последваха изпълнения на Вокална група „Искрица”, с художествен ръководител Милчо Романски и Мъжка вокална група „Калето”.

Тържеството за отбелязване Деня на Съединението завърши с химна на град Мездра.

 
2018-09-06 11:43:03