Родопски гайди ще разтресат Типченица

Родопски гайди ще разтресат Типченица

На 8 септември oт 12:00 часа в Типченица ще се проведе XI издание на Фолклорен фестивал „Типченица пее `2018”. 45 хорови състави, танцови формации, индивидуални изпълнители и дуети са заявили желание за участие до момента.                                                                                                                                                                                   Тази година фестивалът има конкурсен характер и ще бъдат раздадени три първи парични награди. Жури в състав: Светла Йорданова - преподавател по солфеж и акордеон, Георги Евденов - главен художествен ръководител на ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“  и Теодора Пламенова - вокален педагог,  ще оценява певческия, музикален и танцов талант на близо 500-те заявили участие  самодейци от общините Мездра, Враца, Криводол, Ботевград,  Бойчиновци,  Козлодуй, Чупрене, Червен бряг, Бяла Слатина, Борован, Вършец и община Добричка.

По традиция фестивалът ще бъде открит от Женски народен хор „Типченски майки“ с художествен ръководител Любомир Гешковски. Единадесетото издание на фолклорен  фестивал „Типченица пее 2018“ ще завърши с музиката на родопски гайдари от смолянското  село Гела и танцьорите на Ансамбъл „Мездра“.

Целите на фестивала са да опазва, съхранява и популяризира българските фолклорни традиции и обичаи, да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество, като предоставя възможност за изява на многобройните любителски колективи.
2018-09-03 16:02:12