Родопски и шотландски гайди огласиха Царевец на фестивал

Родопски и шотландски гайди огласиха Царевец на фестивал

Родопски гайди огласиха от рано Царевец. Майсторската свирня на синовете на големия гайдар Петър Янев- Христо и Стоян и техните колеги от гайдарски състав- Смолян придадоха неповторима атмосфера на третото издание на националния фолклорен фестивал „Белокаменица“. Към тях се присъединиха и шотланци, живеещи в България и владеещи този древен инструмент, чиято свирня пленява душата.

Фестивалът започна с дефиле на участниците от специално подредения битов кът на входа на селото. То бе водена от Синьобръжката духова музика. Участниците стигнаха до алеята на фестивала в центъра на селото, където кметицата на Върбешница Магдалена Динкова и най-малките самодейци посадиха вечно зелено растение.

Началото на фестивала даде кметицата на Царевец Маргарита Петкова, пременена в народна носия. Тя представи всички участници в програмата и подчерта, че всички присъстващи ни събира обичта към фолклора. „За нас е чест да ви приветстваме с добре дошли, изпълнени с нестихващ ентусиазъм и да ви поднесем ден, изпълнен с музика, песен и танц, да ви създадем настроение, да ви развеселим и да изпитате умиление и възхищение от българския фолклор“, заяви Петкова в словото си. Тя благодари на спонсорите на фестивала, на всички царевчани, помогнали в организацията му.

„Това е празник на красотата, духовността и фолклора. Той показва силата на българщината, но и възможността да сме заедно, да общуваме и се веселим и нека площадът днес да е пълен с вашите усмивки“,  пожела на всички присъстващи кметът на община Мездра Генади Събков.

Конкурсната програма започна с изпълнения на домакините- стих за Царевец от Марийка  Григорова, песента „Облаче ле бяло“ в изпълнение на царевчанския славей Ния Петкова, „Прочу се момче, царевчанче“ изпя малкия Христо Светлинов, а след това заслужени аплодисменти получиха певческата група „Белокаменица“ и Дичко Медньов.

Мощен рев на мотори за малко прекъсна изпълненията, за да се включат във фестивала и членовете на мотоклуба „Велика България“. Тази година фестивалът имаше и благотворителна кауза, като присъстващите можеха да си закупят магнити с изгледи от Царевец, като средствата от тях бяха предназначени за лечението на Дани.

Специален поздрав за всички участници бяха изпълненията на народната певица Валерия Момчилова и на състава от Шотландия.

Сред официалните гости на празника бяха кметът на Враца Калин Каменов, общинските съветници Ивайло Тодоров, Данаил Димитров и Ангел Борисов, управителя на МБАЛ-Мездра д-р Михайлова, кметовете на села от община Мездра.

Тясна се оказа фестивалната сцена за таланта на танцьорите от ансамбъл „Мездра“ ,от танцов състав „Сухаченче“ и формация „На мегдана“- София, които превзеха селския мегдан и бяха аплодирани от многобройната публика. Затова класирането на журито нямаше никакво значение, а всички- организатори, участници и публика си дадоха обещание догодина да се забавляват заедно отново и фестивалът „Белокаменица“ да пребъде.  

Иво ЙОРДАНОВ 


сн.2
сн. 3
сн.4
сн. 5
сн.6
сн.7


2018-08-25 19:01:12