Софрониево привлича чужденци от хиляди километри

Софрониево привлича чужденци от хиляди километри

Шотландски гайди надуват преселници от Албиона


За събор се стяга Софрониево. Празничната програма стартира с концерт на самодейци от местното читалище „Пробуда-1927“. Кулминацията в програмата е тази вечер, когато ефектен мини-концерт ще изнесат гайдари от Шотландия, начело с Джон Маккензи, който се заселил преди време със своето семейство в селото. Чужденците обещават голямо шоу за всички жители и гости на събора. Глас на сцената в Софрониево ще извие и фолклорната певица Поли Паскова.

За любителите на спорта се предвижда среща между младото и старо поколение футболисти от местния тим „Ураган“.

През последните години Софрониево става привлекателен център за чужденци, похвали се пред „Враца днес“ кметицата Демира Георгиева. Тя уточни, че сред жителите вече имат и англичани. Именно в тяхна чест ще бъдат изработени дървени указателни табели. Те ще бъдат поставени в центъра на селото и ще напомнят на тях и жителите на Софрониево, от колко далеч са пристигнали, за да изберат да продължат живота си в Северозападна България.

В същото време в селото кипи усилен живот. Не се забравя честването на празниците, един от които бе Голяма Богородица. На 15 август за жителите на Софрониево е раздаден курбан за здраве.

На нова беседка, зад кметството, се радват децата и младежите. Тя е направена по ПУДООС, а за любителите на четеното пред нея е поставена къщичка за книги, която кметицата редовно „зарежда“ с нови заглавия.

С нов облик е църквата „Успение Богородично“ в Софрониево. Със съдействието на общинския съветник Иво Иванов са подменени прозорците на храма. Предстои и ремонт на покрива. Средства в размер на 8 000 лв. за частични дейности са отпуснати от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет.

За поддръжката на селото се грижат трима души, назначени по различни социални програми. С техника се включва и бизнесменът Светлин Спасов, който съдейства за косенето на стадиона и почистването на гробищата, които са разположени на площ от 88 декара.

Търсят се средства и за цялостен ремонт на уникалната средновековна църква „Свети Никола“ в селото. Храмът е в „безобразно“ състояние, а капризите на времето и липсата на поддръжка са довели дори до унищожаване на стенописите. За възстановяване на църквата е внесено проектно предложение за около 400 000 лв.

„Мащабните ремонти не спират до тук! Планираме частично да оправим и няколко улици. Надяваме се част от тях да се случат в най-скоро време. Едната от тях ще бъде по проект на община Мизия. Няма да спрем дотук и ще оправяме по-малки улици и догодина. Средства сме заделили и за нашето училище. За удобство на децата ще направим просторна трапезария на първия етаж в сградата. Така ще решим проблема със стола, който досега се намираше в мазата на сградата“, споделя кметицата.

„Панаирните дни са в разгара си. На жителите на Софрониево пожелавам на първо място да са здрави! Да имат много късмет и семейна топлина!, отправи посланието си, чрез „Враца днес“ кметицата Демира Георгиева.

 

Силвия СИМЕОНОВА


1
2
3


2018-08-25 10:58:25