»лийчо Ћачовски: ќбнов€ваме училища, детски градини, площадки и улици

»лийчо Ћачовски: ќбнов€ваме училища, детски градини, площадки и улици

√-н Ћачовски, каква е равносметката ¬и за изминалата година. ѕостигнахте ли заложените приоритети в програмата ви за управление?

 

  • ¬сичко, което сме заложили в предизборната програма и в тази за управление през мандата, се изпълн€ва. Ќай-видно е това в обнов€ването на инфраструктурата, но не по-малко важни са подкрепата за образованието, подема в културата и спорта.

 

–азкажете ни повече за строителните дейности през тази година в общината?

 

  • ¬ навечерието на старта на новата учебна година текат усилени ремонтни работи в учебните и детските ни заведени€. Ќай-значими€т е основни€т ремонт на ѕрофесионалната гимнази€ по земеделие, който се осъществ€ва с европейски средства. ¬ече е направен покрива на детската градина в ≈ница. –емонтира се покрива на филиала на Ќачално училище „ нежица“ в кв. ¬апцаров и се санира основната сграда на същото училище в центъра. ѕо „ќбразователна инфраструктура“ предстои основен ремонт и обзавеждане на ƒетската градина в  нежа. ѕредсто€т ремонти на канализаци€ и тоалетни в ќ” „ќтец ѕаисий“ и в ќ” „¬.Ћевски“.

ƒруг важен обект е изграждането на канализаци€ на ул.”Ќазъм ’икмет”- гр. нежа” и включване през ул. „Ћюлин“ в съществуващата канализаци€ по ул.”–одопи” на стойност около 500 000 лв.

ƒо броени дни ще започне асфалтиране на още улици, като в рамките на трите години от началото на мандата сме асфалтирали общо 21, което е показателно за този наш приоритет.

ѕродължаваме и с облагород€ването на жилищните квартали в  нежа. ѕрез тази година ще бъдат изградени три детски площадки и кътове за отдих, както и парк на ƒинковски€ площад.

 

ѕо ваше предложение б€ха освободени от такси децата в €слените групи. “ази новаторска иде€ бе подета и от други общини.  акъв е ефектът от тази м€рка и доволни  ли сте от не€?

 

  • ƒа, доволни сме. “€ доведе до висока посещаемост и до обхващане на почти всички деца, а знаете, че в тази възраст започва формирането на навиците на малките. ¬ същото време родителите също са доволни, защото облекчихме макар и с малко техни€ семеен бюджет и им спестихме средства. —м€там, че иде€та се оказа работеща и успешна.

 

 нежа е от малкото общини в —еверозапада, ко€то усп€ да реализира иде€та за свое социално предпри€тие, при това с европейски средства.  ак се развива то?

 

  • ѕодкрепата за бизнеса и откриването на нови работни места винаги са били наша цел и приоритет. «атова кандидатствахме по м€рката за социално предпри€тие. √ордеем се с факта, че наши€т проект беше класиран на първо м€сто в страната. “о е шивашко и произвежда чаршафи. —м€там, че продукци€та му е конкурентна и ще се наложи на пазара. Ўивачките ще бъдат обучени. “е разполагат с най-модерните машини. –ъководството им също е амбициозно. Ќормално е ние да им осигурим първите поръчки- за болницата, дневни€ център и детските градини. Ќо съм убеден, че и след приключването на проекта, който е за година и половина, те ще продължат своето производство.

 

 акъв е акцентът в тазгодишни€  неженски панаир?

 

  • «а всекиго по нещо. ѕрез последните години се стремим да обогат€ваме културни€ живот с много нови събити€. –ок-фестът е само най-видимото и мащабното. «атова и панаирната програма е почти три седмици. ўе има три стойностни изложби. “ри са и мащабните спортни събити€- мотокрос с 50 участници, турнир по конен спорт, в който ще участват повечето клубове от —еверна Ѕългари€ и състезание по ловна стрелба с над 60 човека, отново от ц€ла Ѕългари€. », разбира се, концертите на нашите състави, на фолклорен ансамбъл от —офи€, на народните певици Ѕеатрис ƒемирова и »велина  олева и на фолк дивата –ени и сръбската мега звезда ¬есна «ми€нац. ћисл€, че тази богата програма ще позволи на нашите съграждани да изл€зат от ежедневието и да се отпуснат и позабавл€ват, каквато е целта на всеки панаир.

 

»нтервю на »во …ќ–ƒјЌќ¬


сн.1
сн.2
сн.3
сн.
сн.5


2018-08-24 15:02:53