Росен Добрев: Новата канализация ще предотврати свлачищните процеси в Оряхово

Росен Добрев: Новата канализация ще предотврати свлачищните процеси в Оряхово

В навечерието на традиционния Оряховски панаир разговаряме с кмета на общината Росен Добрев

 

Г-н Добрев, видно е, че по улиците в града кипи усилена дейност, това работа по воден цикъл ли е?

 

  • Категорично не! Водният цикъл на Оряхово бе провален още преди 7-8 години при управлението на кмета Георги Пенков и тогавашните общински съветници. По онова време реално стартираха водните цикли на Козлодуй, Бяла Слатина, Враца, Мездра. На всички тези места дейностите са финансирани по Оперативна програма „Околна среда“. Работата по тези проекти и строителството вече е финиширала- къде успешно, къде- не толкова. В Оряхово нещата не са се случили. Нещо повече – нереализираният проект „ни завеща“ огромни дългове. При подобни по мащаби проекти е предвидена подмяна на голяма част от водопроводната и канализационна мрежа. Ние сега опитваме да го правим „на парче“. Не успяхме да получим средства нито от първия, нито от втория програмен период по Оперативна програма „Околна среда“. Отхвърлени бяхме и поради критерий за брой жители на населеното място, които трябва да са над 10 000. Единствен вариант за нас остана да търсим средства от държавата. По тази причина разделихме дейностите на 4 етапа, за да получим няколко по-малки като стойност финансирания, за да се случат нещата. От капиталовата програма на регионалното министерство ни дадоха пари за първите дейности, които вече са финализирани. Очакват се средства за втория етап, а в момента се изгражда третият, чрез средства по ПУДООС. Получихме финансиране и за четвъртия етап и ремонтите вървят с пълна сила.

 

Какъв е търсеният краен ефект от ремонтните работи?

 

  • Канализацията на Оряхово се подменя изцяло, а водопроводът - частично. Целта ни е да предотвратим свлачищните процеси. Всичко това е плод на много срещи, работа и упоритост на ръководния екип на Общината. За съжаление, с дейностите създаваме временно неудобство на жителите и транзитно преминаващите през града, за което им се извиняваме. Но съм убеден, че ще ни разберат, защото това е най-голямата и важна инвестиция, правена за града някога!

Работим и по асфалтирането на пътища. В момента се ремонтира участъкът Остров-Долни Вадин. Очаква се да бъде преасфалтиран и пътят Селановци-Кнежа, за което е поет ангажимент от правителството. След поройните дъждове поискахме финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за ремонт на трасетата и в Галово, които пострадаха от наводненията.

 

Спортистите  прославят Оряхово на много състезания. Какво стои зад големите успехи?

  • Като община нямахме възможности да финансираме спорт за възрастни и затова наблегнахме на заниманията за деца. Развиваме няколко вида спорт, на които сме на световно ниво и нашите състезатели постоянно се връщат с медали.

В Селановци имаме детски футболни отбори за момичета и момчета, чиито резултати винаги ни нареждат в челната тройка на областно ниво.

Шахът също е развит. В момента работим и над популяризирането на един нов вид спорт за нас-спортният бридж и вече можем да се похвалим с национални награди.  Успешно се развива и бадминтонът, който е традиционен за Оряхово.

На национално, балканско и европейско ниво развиваме борбата. За 4 години, откакто е учреден, клубът е участвал на 8 държавни първенства. Резултатът са 4-ма четирикратни републикански шампиони, двама двукратни, 3 деца са станали веднъж републикански шампиони. Всичките ни 10 деца са шампиони! Зад тези резултати се крие трудът както на треньорите, така и на състезателите!

 

По традиция в средата на месец август Оряхово чества своя панаир. С какво ще изненадате жителите и гостите на града?

 

  • Както всяка година залагаме на топ изпълнители. Панайот Панайотов ще изнесе концерт за по-улегналата част от хората, а за младите сме подготвили дискотека на открито в новия ни парк. Там ще се изявяват Гери-Никол, Дара и DJ Моник. Това ще се случи на 18 август. Очакванията ни са на концерта да се съберат хиляди деца. Част от панаира е и богата културна програма с много художествени изложби, както и четвърта спортната спартакиада. Концерт на Б.Т.Р., изпълнения на духови оркестри, фолклорни изяви и забавления за най-малките са сред останалите акценти в програмата. Очакваме и гост-изпълнители от Румъния, Македония, Сърбия и Хърватия.

 

Интервю на Силвия СИМЕОНОВА
2018-08-17 08:48:47