Община Козлодуй спести 3.4 млн. лв. със споразумение

Община Козлодуй спести 3.4 млн. лв. със споразумение

На 31 юли бе подписано тристранно споразумение между Община Козлодуй, Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите, с което се намалява финансова корекция и дължимата сума за безлихвен заем по проекта за воден цикъл, изпълняван впредишния програмен период.

„Реално с това Споразумение на Община Козлодуй са спестени 3.4 млн. лева. Към момента ще платим на МОСВ сумата от 923 820 лева, представляваща главница (830 859 лв.) и лихва (92 961 лв.). Много съм удовлетворена от този резултат. В рамките на близо две години водим преговори и уточнения с МОСВ и Финансовото министерство за тези наложени санкции и безлихвения заем, който е ползван за водния цикъл. Благодаря на Галина Христова, директор Дирекция „ФСД”, която също осъществи редица срещи и кореспонденция, за да успеем да намалим тежестта на общината с 3.4 млн. лева. Ако трябваше да се плати цялата сума от 4.3 млн. лева, щеше да ни е много трудно да се справим”. Това сподели Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Освен това кметът заяви, че не иска да коментира как и защо е наложена финансова корекция на предишното управление на общината.  

До края на месец август Община Козлодуй следва да преведе сумата от 923 820 лева към МОСВ. „Сумата е налична в извънбюджетната сметка на Общината и ще се разплатим в срок. С това се надявам да се изчистят отношенията с държавата по приключилия преди години Проект за воден цикъл”, каза и Галина Христова – директор Дирекция „ФСД”.

„Благодаря на целия си екип за усилията, които положихме, за да се справим и с тези наследени финансови задължения и за пореден път да защитим интереса на нашите съграждани”, каза в заключение Маринела Николова.
2018-08-07 13:24:51