Младежки клуб в Попица чества 10-годишен юбилей

Младежки клуб в Попица чества 10-годишен юбилей

Детско-юношеският клуб „Слънчице” в село Попица, Белослатинско, отбеляза десет години от своето начало. Създаден, за да обединява малките и големите момчета и момичета и да разнообразява свободното им време, днес формацията е утвърдена и уважавана. Тя е първата и единствена по рода си в страната.

Юбилеят беше споделен със съмишленици и членове, с приятели и познати, с близки и гости. В тържеството по повод рождения ден, проведено в салона на тукашното читалище „Напредък – 1897”, се включи кметът на Белослатинска община, инж. Иво Цветков, общинският съветник Ралица Искренова и Недялка Велчева- кмет на селото. Тук бяха пенсионерите от местните клубове „Щастие” и „Еньовка” и от дома за стари хора „Свети Димитър” в Попица – най-верните сподвижници на младите хора през годините, Светлина Берова от общинското краеведско дружество „Сребреня”, Лариса Антонова, представител на белослатинската организация на Центъра за развитие на общността „Амалипе”. Празничната вечер, финализирана с коктейл, започна с представяне на ритуал от летните народни обичаи, които предшестват жътвата.

          Опазването и възраждането на местните традиции и обичаи са акценти в дейността на клуба. Няколкото ентусиазирани млади хора го основават преди десет години и оживяват селото с песните, танците и изявите си, припомня си председателят на „Слънчице” Детелин Хитков. И подрежда в няколко страници стореното през годините. Първи тръгват коледарите. Обичаят продължава да радва местните хора седма година, изпълняван от момчетата с огромно желание. Те се обличат със стародавни носии от раклите на своите деди и прадеди и не подминават нито една къща в селото. С не по-малък успех всяка година се представят обичаите на Бабинден, Трифон Зарезан, Заговезни и Гергьовден. Мартенички се изработват и даряват от членовете на клуба не само в Попица, но и в селищата от Белослатинска община. Такава е традицията, която спазват те и за Великден – с красиви писани яйца и козунаци – приготвени съвместно с по-възрастните. На особена почит за детско-юношеската формация са животът и делото на Апостола на българската свобода – Васил Левски, Трети март, 24 май и 2 юни. Съвместно с центъра за развитие на общността се честват ромската нова година – Василица – и Международният ден на ромите – 8 април.

За трета поредна година тук се организират тематични летни обучения. Участниците в тях научават повече за историята на родното село и за пазителите на традициите в него, или пък разговарят за любими писатели и герои, за исторически личности и съвременници. В края на обучението те получават грамота и скромен подарък.

Децата и юношите от клуба проучват седянката, такава каквато я помнят техните баби и деди. Пресъздават я в спектакъл. Представят го в Бяла Слатина, сетне - и в селата Търнава и Бърдарски геран. Организират Вечер на християнското семейство. Пресъздават Игнажден. През миналата година, по тяхна покана, и в Попица идва Дядо Коледа. Той посещава няколко домове в селото и с подаръците си зарадва малчуганите в тях.  

Младите хора участват в общински изложби със свои продукти и предмети. Възстановяват тържественото откриване на жътвата.

С голям интерес е посрещната „Магията на химията”. Проявата е организирана от тях и активният им член Димитър Фидански. Присъстващите наблюдават в салона на читалището химични опити и презентация. 

          Своеобразен връх в дейността на детско-юношеския клуб е пресъздаването на българската стародавна сватба. Спектакълът е замислен и осъществен заедно с пенсионерския клуб „Щастие”. Той проследява ритуалите, песните и танците, вричанията и благопожеланията, характерни за житейското събитие от миналия век.

          Иначе казано – не минава празник без „Слънчице”. А в дните от седмицата децата и младежите ходят на училище или на работа, но все намират време да са около своите съселяни. В добро и в зло. Във всяка инициатива и мечта, във всяка проява и дейност, които обединяват поколенията, проправят пътища в трудното ежедневие, умножават проблясъците на десетките умове и души в трайна светлина. Читалището е притегателният център и средище за всички. Взаимно се привличат и подкрепят. А на рождения ден си разменят поздравления и благодарности с председателя Атанаска Гатева и със секретар-библиотекаря Даринка Миловска, докато си припомнят в колко много тържества и чествания са рамо до рамо.

          И, както е прието на всеки личен ден, какъвто е рожденият, за юбилярите има поздравителни адреси и подаръци. Цветя. Икона. Празнични наздравици. Торта. Програмата, по техен сценарий и с участието на почти всички от детско-юношеския клуб в словата, в песните и танците, за пореден път осмисли и разнообрази възрастните, обнадежди младите.

Цвета СТЕФАНОВА

Снимките са на Даринка МИЛОВСКА 

         

         

         

           

 

 


сн.1
сн.2
сн.4
сн.5
сн.6


2018-08-06 11:18:44