Търнава се готви за фолклорен фестивал

Търнава се готви за фолклорен фестивал

Повече участници в сравнение с предишните години очакват на 11 август в Търнава, когато ще се проведе фолклорният фестивал „Ехо в родния край-Георги Горелски“. Празникът се провежда ежегодно от 2013 г. и носи името на родения в селото народен певец. На сцената пред местното читалище ще се качат певчески и танцови състави от различни области в страната, уточни за „Враца днес“ кметицата на Търнава Габриела Раловска.

Фестивалът е създаден с цел да се издирват, съхраняват и разпространяват най-добрите образци на българския фолклор и да се популяризират песните на народния певец Георги Горелски. Организатори са НЧ "Напредък 1898" и Кметство с. Търнава. Провежда се под патронажа на Кмета на Община Бяла Слатина.

През годините фестивалът се е утвърдил като значимо културно събитие. Проявата няма конкурсен характер, но всички изпълнители ще получат като подарък грамоти и керамични амфори, на които е изобразен символът на фестивала, а именно славей. Сред гостите на празника ще бъде и дъщерята на Георги Горелски-Тамара Кърчева.

Всички прояви, които се провеждат през 2018 г. в Търнава са посветени на 120-годишнината от създаването на читалището в селото. Юбилеят ще бъде отбелязан през декември.

 

 

 
2018-08-03 10:07:35