Асен Босев „оживя“ на спирка в Руска Бела

Асен Босев „оживя“ на спирка в Руска Бела

 

Поредна автобусна спирка в община Мездра бе облагородена и изрисувана. Художникът Евгени Кучков съживи спомена за големия творец Асен Босев в родното му село Руска Бела. Всички, чакащи автобуса за града, ще могат да се насладят на разказа в картинки, представящ творчеството на поета. Спирката се намира пред родната му къща, където в момента живее племенницата на поета.

Асен Босев е роден през 1913 г. – учител, поет, журналист, носител на множество награди. Наричат го „поетът с детска душа“. Творчеството на Асен Босев възлиза на 107 издадени и многократно преиздадавани книги. Той се утвърждава като детски поет.

Асен Босев оставя трайна следа в българската литература със своите забавни и шеговити стихотворения за малки и големи, които са символ на детството.

 

По инициатива на кмета на Oбщина Мездра инж. Генади Събков от началото на годината автобусните спирки започнаха да придобиват нов облик. Наред с историческите личности, жителите на общината ще си спомнят и за наши съграждани, оставили отпечатък в развитието на родния край.

На 22 ноември 2018 г. се навършват 105 години от рождението на поета Асен Босев.

 
2018-07-30 11:01:31