Мездра празнува Деня на железничаря

Мездра празнува Деня на железничаря

140 души  от община Мездра, както и гости от Нови Искър и Плевен отпразнуваха днес „Денят на железничаря“ в град Мездра.

Председателят на Управителния съвет на пенсионерски клуб „Железничар- Мездра“  Марин Събков откри официалната част, представяйки интересни факти за железницата.

 

„Имам честта и удоволствието да ви поздравя по повод професионалния
празник на българските железничари. В историята на българската държавна железница има големи постижения, много предизвикателства и трудни моменти. По вашия път към бъдещето с висок професионализъм създавайте по-добра перспектива и бизнес среда.
Мездра е град, пряко свързан с железницата и много хора и съдби са преплетени с нея. Но БДЖ е богата най-вече с хората, отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт.


Пожелавам ви здраве и сили при изпълнение на отговорните ви професионални задължения“, каза Сашо Илиев, зам.-кмет на Общината, който връчи поздравителен адрес.

 

Г-жа Наталия Христова, Директор на Общинския център за социални услуги и дейности също поздрави присъстващите.

Традицията да се чества Деня на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник, е свързан с историческия факт, че в началото на август през 1888 г. железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе – Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

 
2018-07-27 13:22:14