Фестивал на рибата ще се вихри в Остров

Фестивал на рибата ще се вихри в Остров

За събитието, което ще се проведе в събота в Остров ще пристигне кулинарът Росен Митков, който е дясната ръка на Ути Бъчваров. Той ще сготви за гостите на празника рибена крем супа. Бабите от местния пенсионерски клуб ще сготвят влашка саламура по островски. Рибни шедьоври ще бъдат показани на кулинарна изложба под надслов „Рибата на нашата трапеза-традиции и новаторство“. В нея ще се включат представители на читалища и пенсионерски клубове от северозапада. Акцент по време на фестивала ще бъде представянето на ястия с автентични съставки, но приготвени и аранжирани по иновативен начин. Жури и всички гости ще дегустират ястията, а най-добрите готвачи ще получат награди осигурени от читалището и кметството в Остров, както и от спонсори. За настроението на присъстващите ще се погрижи духов оркестър от плевенското село Муселиево, както и млади народни изпълнителки. Танци ще се вихрят през целия ден на Дунавския бряг. Паралелно с фестивала ще бъде проведен и благотворителен базар на ръчно изработени сувенири. Събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на покрива на читалището в Остров и за обособяването на детска читалня.

„Положението с покрива на читалището е плачевно. При всеки дъжд тече като из ведро. Ремонтът е наложителен. За децата пък искаме да обособим място за четене на книги и забавления“, съобщи за „Враца днес“ Анелия Бенкина от местното читалище.

Поканени на празника са всички желаещи! Фестивалът се провежда за пета поредна година. След първото му издание е факт книга с най-добрите кулинарни рецепти с риба показани по време на провеждането му. Ако бъдат намерени спонсори ще бъде издаден отново кулинарен шедьовър.
2018-07-26 15:38:07