Ограничиха временно събирането на трюфели

Ограничиха временно събирането на трюфели

Няма ваксина срещу африканската чума по свинете, но тя не е опасна за хората. Това стана ясно по време на провелото се заседание на общинската Общинска епизиотична комисия в Мездра. На нея присъстваха и представители на отдел „Екология”, д-р Иво Иванов, ветеринарен лекар на общините Мездра и Роман и д-р Калина Христова, представител на регистрираните частно практикуващи ветеринарни лекари. Те уведомиха кметовете и кметските наместници, че е необходима регистрация на всички домашни свине от домашните стопанства. Регистрацията е нужна за по-голям контрол и за обезщетение при наложително умъртвяване, както и че всеки жител трябва да съобщава за всяка умряла свиня било то домашна или дива. Сигналите се приемат на телефона на д-р Калина Христова, д-р Иво Иванов, както и на дежурния по съвет на телефон 0885695504.

„Държавно горско стопанство район Мездра осигурява по 9 комплекта на всяка ловна дружина за вземане на проби за Африканската чума по свинете и Трихинелоза. При отстрел на диво прасе е абсолютно задължително по правилен начин да се вземат пробите, да се представят в Горското стопанство за улеснение и ние ги придвижваме за изследване“, каза инж. Евгения Христова, Директор на ДГС – гр. Мездра, която също присъства на срещата.

Със заповед № РД-12-105 от 19.07.2018г на Директора на Регионална дирекция по горите – Берковица, инж. Сашко Каменов се ограничава достъпа до горските територии на лицата, извършващи събиране на трюфели, за срок от три месеца, като за целта бъдат поставени и табели.

 
2018-07-24 09:38:03